Доналд Тръмп официално бе обявен за кандидата на републиканците за президент на САЩ. Това стана ясно на провеждащия се в момента конвент на партията в Кливланд, Охайо, който ще продължи до утре, предадоха световните информационни агенции.

"За мен е чест да поставя Доналд Тръмп на върха на листа на делегатите“, обяви синът на кандидата Доналд Тръмп-младши. 

Той събра повече от необходимите му 1237 делегати и победи 16 съперници, за да се изправи срещу кандидата на демократите Хилъри Клинтън.

Родният му щат Ню Йорк го подкрепи. Сред щатите, където не събра подкрепа, са Айова, Аляска, Вашингтон, Вирджиния, Колорадо, Минесота, Охайо, Северна Дакота, Уайоминг и Юта. Гласовете там отидоха при други кандидати. 

Припомняме, че той остана единственият кандидат, след като конкурентите му от първичните избори в партията се отказаха и водеше убедително през цялото време. Но трябваше да изчака проведането на конвента, за да бъде обявен за победител и кандидат на републиканците за Белия дом. 

За вицепрезидент той избра губернатора Майк Пенс и го представи по-рано. 

Агенциите отбелязват, че за разлика от вчерашните вълнения и протести на противници на Тръмп, днешният ден е преминал спокойно и те не са имали възможност да блокират избора на кандидата. Това е обявил сенаторът от щата Юта Майк Лий