Първото официално действие на службата на Белия дом по бюджета да откаже помощ в размер на 250 млн. долара от Пентагона за Украйна е било извършено вечерта на 25 юли, същия ден, в който американският президент Доналд Тръмп и украинският му колега Володимир Зеленски са разговаряли по телефона. Това става ясно от резюме на Комисията по бюджет към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) на документи от службата.

Съндланд потвърждава договорка на Тръмп със Зеленски, "услуга за услуга"

Съндланд потвърждава договорка на Тръмп със Зеленски, "услуга за услуга"

Процесът би бил "по-прозрачен", ако Държавният департамент предостави документи

Това писмо за отказване на помощта, което е било сред документите, предоставени на комисията, е подписано от кариерен служител на Службата по управление и бюджет към Белия дом, се посочва в резюмето. Но през следващия месец политическото назначение в Службата по управление и бюджет Майкъл Дъфи е подписал писма, поемайки контрол върху решението от кариерния служител да откаже помощта за Украйна както от Пентагона, така и от Държавния департамент.

Спирането на помощта за Украйна е започнало в началото на юли, а агенциите са били уведомени на заседание на 18 юли, че тя е била замразена по указание на президента, седмица преди разговора между Тръмп и Зеленски.

Виндман: Тръмп се държа неуместно със Зеленски

Виндман: Тръмп се държа неуместно със Зеленски

Поредни изслушвания се проведоха днес

Кариерният служител, който първоначално е отказал паричната помощ, е Марк Санди, според източник, запознат с въпроса, съобщава Си Ен Ен. Санди е дал показания пред разследващите по процедурата за импийчмънт в Камарата на представителите при закрити врата, докато Дъфи се е възпротивил на призовката да даде показания.

Документите до Комисията по бюджета към Камарата на представителите предоставят допълнителна информация за действията на Службата по управление и бюджет за отказване на американската помощ за Украйна, което е ключова част от разследването за импийчмънт на Демократическата партия в Камарата на представителите. Комисията е получила само частично представяне на документи, които са отделни от разследването за импийчмънт и не е ясно какво е значението на това, че парите са били официално отказани в същия ден, в който се е провел разговора между държавните глави на 25 юли.

Зеленски пред CNN: Всички в Украйна са много уморени да слушат за Burisma

Зеленски пред CNN: Всички в Украйна са много уморени да слушат за Burisma

Отхвърли твърденията, че е бил готов да обяви разследване срещу Burisma

Запитан за коментар относно информацията, говорител на Службата по управление и бюджет заявил, че "службата има и ще продължи да използва правомощията си за разпределение, за да гарантира, че доларите на данъкоплатците са правилно изразходвани в съответствие с приоритетите на президента и със закона. Това е същото старо извъртане от страна на демократите".

Тръмп е разговарял със Зеленски сутринта на 25 юли около 9 часа източно американско време. Лаура Купър, която е заместник помощник министър на отбраната по въпросите на Русия, Украйна и Евразия, свидетелства пред Конгреса, че този следобед е имало три взаимодействия от страна на нейния персонал, които показват, че украинското правителство е знаело, че има проблем с помощта на САЩ за страната.

Тръмп пуска стенограмата със Зеленски

Тръмп пуска стенограмата със Зеленски

Процедура за импийчмънт в САЩ

В имейл от Държавния департамент, за който Купър заяви, че е бил получен в 14:31 часа, се казва, че "украинското посолство и Комисията по външните работи към Камарата на представителите питат за помощта в областта на сигурността".

В друг имейл от Държавния департамент в 16:25 часа същия ден се казва: "Конгресът е наясно до известна степен със ситуацията с чуждестранното военно финансиране, както и украинското посолство."

"Член на моя персонал получи въпрос от контакт от посолството на Украйна, който пита какво се случва с помощта за Украйна в областта на сигурността", свидетелства Купър.

Лев Парнас: Изнудвах Зеленски по искане на Джулиани

Лев Парнас: Изнудвах Зеленски по искане на Джулиани

Разследването срещу Тръмп продължава