Американският президент Доналд Тръмп е казал на свои приближени, че планира да помилва бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин, който се призна за виновен, че е лъгал ФБР по време на разследването за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. Това е съобщил източник, запознат със ситуацията.

Тръмп все още може да промени решението си относно планираното помилване, което е сред редица помилвания, които се разглеждат от републиканския президент, каза източникът, цитиран от Axios.

Съдът в САЩ свали обвиненията срещу Майкъл Флин за Русия, победа за Тръмп

Съдът в САЩ свали обвиненията срещу Майкъл Флин за Русия, победа за Тръмп

Тръмп обяви решението на съда за "страхотно"

Демократът Джо Байдън победи Тръмп на президентските избори в САЩ по-рано този месец, но Тръмп отказа официално да признае загубата си, твърдейки без доказателства, че е имало масови изборни измами. В понеделник обаче Тръмп даде зелена светлина федерални фондове да започнат да текат към Байдън, за да може да изпълнява преходните си задължения преди встъпването си в длъжност на 20 януари.

Ако Тръмп наистина помилва Флин, това би бил най-високопоставеният помилван от президента на САЩ, откакто той встъпи в длъжност.

Флин, пенсиониран генерал от армията, се призна за виновен през 2017 г., че е излъгал ФБР относно взаимодействията си с руския посланик в САЩ в седмиците преди встъпването на Тръмп в длъжност. След той се опита да оттегли признанието, твърдейки, че прокурорите били нарушили правата му и го били подмамили да се признае за виновен.

Флин беше един от няколкото бивши съветници на Тръмп, които се признаха за виновни или бяха осъдени в разследването на бившия специален прокурор Робърт Мюлър за намесата на Москва в изборите през 2016 г. в САЩ в подкрепа на кандидатурата на Тръмп.

През март Тръмп заяви, че категорично обмисля пълно помилване на Флин. Той каза, че ФБР и Министерството на правосъдието били "унищожили" живота на Флин и този на семейството му.

Републиканци опитват да оневинят Флин със записи от разговорите му с Кисляк

Републиканци опитват да оневинят Флин със записи от разговорите му с Кисляк

Разговори от края на 2016 г. и началото на 2017 г., бяха публикувани в петък