Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обадил на австралийския премиер Скот Морисън и е поискал помощта му за разследване на източниците на разследването на Робърт Мюлър, потвърдиха австралийски официални лица.

Тръмп помолил Морисън да помогне за намирането на доказателства, които да дискредитират разследването, съобщиха американски и австралийски медии.

Австралия потвърди, че разговорът е бил проведен и че премиерът се е съгласил да помогне.

Разкритието идва, след като Тръмп е изправен пред процедура по импийчмънт в САЩ заради телефонен разговор с друг чуждестранен лидер.

Пелоси: Тръмп не ни даде друг избор

Пелоси: Тръмп не ни даде друг избор

Подкрепата за импийчмънт на президента расте

Президентът е обвинен в оказване на натиск върху държавния глава на Украйна Володимир Зеленски да разследва вътрешния му политически противник Джо Байдън, което е станало в телефонен разговор, който беше разкрит от служител на ЦРУ през миналата седмица.

Телефонният разговор подтикна демократите да започнат процедура по импийчмънт, а вчера адвокатът на Тръмп Руди Джулиани получи призовка от комисията по разузнаване към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ).

Достъпът до стенограмата на разговора между Морисън и Тръмп беше ограничен в рамките на Белия дом до малък брой съветници на президента, се посочва в информациите - противно на нормалния протокол.

Същите ограничения са били наложени върху разговора със Зеленски, което предизвика опасения, че служителите на Белия дом се опитват да скрият записите от разговорите на Тръмп с някои чуждестранни лидери.

Американският президент е под засилен контрол във връзка с взаимодействията му с чуждестранни лидери, откакто започна процедурата по импийчмънт.

218 демократи подкрепят импийчмънт срещу Тръмп в долната камара

218 демократи подкрепят импийчмънт срещу Тръмп в долната камара

Към сряда вечерта 218 конгресмени са заявили подкрепа за задействане на процедурата

Разследването на Мюлър се занимаваше с това дали Тръмп се е сговарял тайно с Русия по време на президентските избори през 2016 г. Констатациите му, публикувани през април, не установиха, че предизборният щаб на Тръмп престъпно е заговорничил с Русия, за да повлияе на изборите.

Ала констатациите на разследването не оневиниха президента за таен сговор, а докладът на Мюлър очерта обширен казус за възпрепятстване на правосъдието срещу президента.

Разследването вбеси Тръмп и той безмилостно го разкритикува като "лов на вещици". През май той обяви, че главният прокурор на САЩ Уилям Бар ще разследва как е започнало разследването на Мюлър.

Повдигнати бяха също така въпроси и относно личното участие на Бар в разследването и факта, че той от своя страна е тясно замесен с Тръмп - именно той е помолил президента да улесни контакта с чуждестранни представители.

Посланикът на Австралия в САЩ Джо Хокей е писал до Белия дом малко след съобщението на Тръмп, че предлага да помогне при всяка проверка, съобщават австралийски медии.

Тръмп: Импийчмънтът е "лов на вещици" и "боклук"

Тръмп: Импийчмънтът е "лов на вещици" и "боклук"

Вълнение в САЩ

В изявление от днес австралийското правителство заяви, че "винаги е било готово да съдейства и сътрудничи на опитите, които помагат да се хвърли допълнителна светлина върху въпросите, които се разследват".

"Премиерът потвърди тази готовност отново", се казва в изявлението.

Консервативният премиер на Австралия е сред най-близките международни съюзници на Тръмп и получи рядката чест на държавна вечеря в Белия дом миналата седмица.

Разговорът, в който е било обсъдено разследването на Мюлър, се е състоял малко преди това посещение, пише "Ню Йорк таймс".

Разследването Тръмп-Русия отчасти беше задействано от австралийски официални лица, които са съобщили на ФБР опасенията на австралийски високопоставен дипломат.

Смаяният Тръмп се страхувал от импийчмънт

Смаяният Тръмп се страхувал от импийчмънт

Тръмп е заявил по-късно пред приближени, че не може да повярва какво се случва

Александър Даунър, тогава върховен комисар на Австралия във Великобритания, заяви, че бившият съветник на Тръмп Джордж Пападопулос му е казал през май 2016 г., че Москва разполага с "мръсотия" за Хилари Клинтън.

"Той каза... че руснаците могат да публикуват някаква информация, която може да навреди на Хилари Клинтън", каза по-късно Даунър.

Пападопулос отрича да е обсъждал подобни подробности. Той лежа две седмици в затвора през 2018 г., след като се призна за виновен, че е лъгал ФБР за срещи, които е имал с предполагаеми срещи за Русия.

Хилари Клинтън подкрепи импийчмънта на Тръмп

Хилари Клинтън подкрепи импийчмънта на Тръмп

По думите й Тръмп е предал страната