Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че би подкрепил повторно присъединяване към Транстихоокеанското партньорство (TPP), само ако то бъде предоговорено така, че да бъде "значително по-добро" в сравнение със споразумението, подписано по времето на предишната американска администрация на Барак Обама, съобщават американските медии.

Тръмп с кардинални действия - удари Транстихоокеанското споразумение

Тръмп с кардинални действия - удари Транстихоокеанското споразумение

Замрази наемането на федерални служители

"Бихме се присъединили отново към TPP, само ако споразумението е значително по-добро от това, подписано от президента Обама. Ние вече имаме ДВУСТРАННИ споразумения с шест от единадесетте страни в Транстихоокеанското партньорство и се опитваме да сключим сделка с най-голямата от тези страни, Япония, която ни удря тежко в търговията от много години", написа Тръмп в профила си в "Туитър".

Интервенцията на Тръмп следва изявление на двама републикански сенатори, които разкриха, че Тръмп е поискал от икономическия си съветник Лари Къдлоу и американския търговски представител Робърт Лайтхайзър да проучат възможностите, които ще позволят на страната да се присъединят отново към търговското споразумение.

Споразумението e разглеждано като противотежест на нарастващото икономическо влияние на Китай в региона. Под документа се подписаха 12 държави - Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, САЩ и Виетнам, които заедно представляват 40% от световната икономика. Тръмп обаче веднага след встъпването си в длъжност изтегли САЩ от споразумението.