Американският президент Доналд Тръмп внезапно разпусна комисията на Белия дом, която той натовари със задачата да разследва изборните измами по време на президентските избори през 2016 г., приключвайки твърде кратко продължилото търсене на доказателства за кражба на изборите, което доведе до съдебни дела, възмущение и свидетелски показания, но без реални доказателства, че американските избори са нечестни, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Тръмп не е признал невъзможността комисията да намери доказателства за измами, но обяви закриването на комисията като резултат от продължаващите правни предизвикателства.

"Въпреки съществуването на значителни доказателства за изборни измами, много щати отказаха да предоставят на Президентската консултативна комисия за честността на изборите основна информация, свързана с нейното разследване", изтъкна Тръмп в специално изявление.

"Вместо да се впускаме в безкрайни съдебни битки за сметка на данъкоплатците, днес аз подписах указ за разпускане на комисията и настоях вътрешното министерство да преразгледа тези въпроси и да определи следващите действия", допълни американският президент.

Всъщност никой американски щат не е открил сериозни доказателства в подкрепа на твърденията на Тръмп, а изборните власти, включително мнозина републиканци, категорично ги отхвърлиха.

Тръмп сформира комисията след натрапчивото настояване, без наличието на достоверни доказателства, че широкоразпространените изборни измами обяснявали как Хилари Клинтън е получила около 2,9 млн. гласа повече от него, въпреки че заради особеностите на американската избирателна система, той спечели изборите по решение на Избирателната колегия.

Това е тема, която продължава да отеква сред неговите избиратели, като Тръмп спомена за това в неотдавнашни митинги, но в Конгреса на САЩ малцина републиканци го подкрепиха.