Независимо от публикацията на американския президент Доналд Тръмп в "Туитър", че предстои удар на САЩ в Сирия - и след предупреждението му Русия да се "приготви" - американските военноморски и други сили, които се намират в момента в региона, показват, че реториката му може да е изпреварила военната готовност за нещо различно от съвсем ограничения действия, пише "Гардиън".

Тръмп: Ударът срещу Сирия може да е скоро или не толкова скоро

Тръмп: Ударът срещу Сирия може да е скоро или не толкова скоро

Тръмп за пореден път използва социалната мрежа "Туитър"

Туитът на Тръмп от вчера, в който заплаши Русия и Сирия и от тона на който в днешна публикация нямаше и помен, изглежда да даваше на сирийските сили категорично предупреждение за дислоциране на сериозни американски въоръжения в района, показва, че какъвто и да е удар би бил до голяма степен символичен и би имал незначително въздействие върху посоката на войната в Сирия.

От решаващо значение е, че в момента в региона няма американска ударна група, предвождана от самолетоносач. Това е важно, тъй като Пентагонът вероятно ще предпочете да разчита на изстреляни от кораби крилати ракети срещу сирийското въздушно пространство, което е силно охранявано от наскоро инсталирани руски противовъздушни ракетни системи.

Силите на САЩ

Независимо от войнствената реторика на Тръмп, САЩ понастоящем не разполагат с ударна бойна сила, предвождана от самолетоносач в Близкия изток. Самолетоносачът "Теодор Рузвелт", който е водещият кораб в девета ударна група, беше в региона, извършвайки удари както срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), така и срещу талибаните, но неотдавна напусна района след 4-месечната си мисия, пристигайки във Филипините в сряда.

Тръмп изригна: Подготви се, Русия, за умните и красиви ракети срещу Сирия
Обновена

Тръмп изригна: Подготви се, Русия, за умните и красиви ракети срещу Сирия

Това заплаши той в "Туитър"

Неговият заместник в региона, самолетоносачът "Хари Труман" и бойната му група, напусна Норфолк в щата Вирджиния в сряда и няма да успее да стигне до източната част на Средиземно море до началото на май, като движенията му вече са проследявани от руските военни, според изявление пред журналисти на ген.-лейтенант Виктор Пожнихир, който е първи заместник-началник на главната оперативна дирекция на руския генерален щаб.

Това означава, че в близките дни САЩ разполагат само с американския разрушител "Доналд Кук", който е в Средиземно море, за извършването на ракетни нападения срещу Сирия. "Доналд Кук" е същият клас кораб, използван от американските военноморски сили, когато Тръмп разпореди последните си - и ограничени - удари срещу режима на Башар Асад през април 2017 г. след атака с химическо оръжие в Идлиб.

Друга възможност е ракети да бъдат изстреляни от американските подводници, местоположението на които е строго пазена тайна.

Силите на Русия

Редица военни и търговски кораби бяха на пристанище в руската военноморска база в сирийския пристанищен град Тартус, включително две подводници клас "Клио". Сателитни снимки показват, че повечето от тези плавателни съдове са отплували в морето, като в пристанището е останала само една от подводниците.

Руските бойни кораби напуснаха базата Тартус в Сирия

Руските бойни кораби напуснаха базата Тартус в Сирия

Корабите са напуснали средиземноморската база от съображения за сигурност

Това означава, че не е ясно местоположението на фрегата, въоръжена с крилати ракети "Калибр", патрулен кораб, спасителен влекач и втората подводница. Тартус, заедно с други бази, използвани от Русия, е отбранявана от модерната ПВО система С-400.

Черноморският флот на Русия също се намира много по-близо до сирийското крайбрежие в сравнение с американските сили на фона на информациите, че флотът е поставен в повишена бойна готовност поне от средата на март.

Силите на Великобритания

Обединеното кралство разполага с шест изтребителя "Тайфун", осем самолета GR4 Торнадо и един танкер за презареждане "Вояджър", който се намира в британската военновъздушна база Акротири в Кипър. Според БиБиСи подводница на кралския военноморски флот, въоръжена с крилати ракети "Томахоук", също е била изпратена в Източното Средиземноморие.

Франция

Франция, ако се присъедини към ударите, има голяма вероятност да разчита на бойните си самолети "Рафал", които може да изпраща от базите на своя територия и да ги презарежда във въздуха.

Други сили

Израел е значима военна сила, който през последните години извърши десетки удари на територията на Сирия, както и ливанската ислямистка радикална групировка "Хизбула", която има десетки хиляди ракети в съседен Ливан, които биха могли да бъдат използвани срещу Израел. Иран, който като Русия и "Хизбула" е основен поддръжник на режима на Асад, и неговите сили представляват заплаха за американските кораби в Персийския залив.