Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп във вторник защити плановете си за налагането на високи мита, ако спечели изборите. 

Той опроверга икономистите, които твърдят, че тези по-високи разходи ще бъдат прехвърлени върху потребителите. По думите му, неговите предложения ще бъдат от полза за американското производство.

По време на аргументирано едночасово интервю с главния редактор на Bloomberg Джон Микълтуейт, организирано от Икономическия клуб на Чикаго, Тръмп категорично отрече опасността митата върху определени вносни стоки да доведат до допълнителни скокове в инфлацията и да влошат отношенията на Америка със съюзниците, включително тези в Европа .

"Колкото по-високи са митата, толкова по-вероятно е компанията да построи фабрика в Съединените щати, така че да не се налага да ги плаща", каза Тръмп.

Доналд Тръмп хвърли ръкавицата на Китай

Доналд Тръмп хвърли ръкавицата на Китай

Ниски данъци и евтин ток, ако бъде избран

По-рано по време на интервюто Тръмп спомена налагането на мита върху чуждестранни продукти до 100% или 200%.

От щаба на демократите Камала Харис и Тим Уолц коментираха, че тези идеи показват "защо американците не могат да си позволят второ президентство на Тръмп".

"Един ядосан, раздразнителен Доналд Тръмп не можеше да се съсредоточи, трябваше многократно да му се напомня за разглежданата тема и винаги, когато излагаше позиция, тя беше толкова крайна, че никой американци не би я искал. Това беше още едно напомняне, че втори мандат на Тръмп е риск, който американците просто не могат да поемат.", са съобщили от там. "

Тръмп определи част от нелегалните мигранти в САЩ като "много лоши гени"

Тръмп определи част от нелегалните мигранти в САЩ като "много лоши гени"

Но кампанията уточнява, че той има предвид само случаи на убийци, а не миграцията като цяло