Доналд Тръмп поднови критиките и нападките си над покойния сенатор Джон Маккейн, като заяви, че никога не е харесвал републиканеца от Аризона и "вероятно никога няма да го хареса", съобщава "Гардиън"

Президентът е изправен пред сериозна реакция за съживяването на критиките си срещу Маккейн, който почина от рак на мозъка миналата година. Докато Тръмп има спорни отношения с Маккейн, републиканците се отказаха от готовността му да се занимава с посмъртни нападки.

"Дадох му погребението, което искаше, което като президент трябваше да одобря. Не ми пука за това. Не получих благодарност, но добре", коментира Тръмп за Маккейн, докато обикаля завод за производство на танкове в щата Охайо.

Американският президент допълни, че Маккейн "не е свършил работата си за нашите велики ветеринари", като е отказал да отмени Обамакеър. "Не е мой тип, но някои хора го харесват и мисля, че това е страхотно", допълва Тръмп.

Седем месеца след смъртта на Маккейн, Тръмп нападна покойния сенатор на фона на съобщения в консервативните медии, че Маккейн е бил отговорен за изтичане на скандалното руско досие, съставено от британския бивш шпионин Кристофър Стийл. Досието описва връзките на Тръмп с Москва.

"Те гласуваха и той каза палци долу. Мисля, че това е позорно", обяснява президентът за Обамакейр на срещата с бразилския президент Жаир Болсонару. Запитан от репортер за атаките, Тръмп добави: "Никога не съм бил фен на Джон Маккейн и никога няма да бъда."

Маккейн: Тръмп се отнася към съюзниците на САЩ с презрение, към противниците – с уважение

Маккейн: Тръмп се отнася към съюзниците на САЩ с презрение, към противниците – с уважение

Русия е недостойна за Г-7...

Дъщерята на Маккейн, Меган обясни пред ABC The View "Ако бях казала на баща ми: Седем месеца след като си мъртъв, ще доминираш в новините и в Туитър, той би помислил, че това е смешно и жалко, как нашият президент е толкова ревнив, че доминира в новините и след смъртта си".

"Това е ново странно дъно. Ще кажа, че да нападаш някой, който не е тук, е толкова ниско", допълва тя.

Коментарите на Тръмп предизвикаха реакция от републиканците в Конгреса, които защитиха Маккейн като "герой".

"Просто искам да го сложа на място, страната заслужава нещо по-добро, семейството на Маккейн заслужава нещо по-добро. Не ме интересува дали той е президент на Съединените щати, притежава всички недвижими имоти в Ню Йорк, или изгражда най-голямата имиграционна система в света", коментира сенаторът Джон Исаксън.

"Нищо не е по-важно от целостта на страната и онези, които се бориха и рискуваха живота си за всички нас", обясни той и определи коментарите на Тръмп за "плачевни".

Сенатор Марта Максали коментира: "Джон Маккейн е американски герой и аз съм благодарна за живота му в служба на нашата страна и Аризона и наследството, което оставя. Всеки трябва да даде на него и семейството му уважението и мира, който заслужават".

"Не мога да разбера защо президентът отново би пренебрегнал един такъв пример като моя приятел Джон Маккейн: героичен, смел, патриотичен, почтен, състрадателен и управляван от дълг към семейството, страната и Бог", коментира сенаторът от Юта Мит Ромни.

Тръмп застана срещу Маккейн по време на президентската кампания през 2016 г., след като се подигра на сенатора, че е задържан като затворник във Виетнам. Маккейн, който бе изправен пред преизбирането си в Сената през същата година, отказа да подкрепи Тръмп дори след като стана кандидат за републикански президент.

Маккейн продължи да говори срещу Тръмп до смъртта си, като изнесе реч, в която той осъди "сурови, фалшив национализъм" в препратка към президента.

Тръмп не беше поканен на погребението на Маккейн миналата година, на което бяха изнесени речи на бивши президенти, включително Джордж Буш и Барак Обама

Съпругата на Маккейн, Синди Маккейн, по-късно обясни решението на семейството да не кани Тръмп като средство за гарантиране, че церемонията ще се проведе "с достойнство".

"Въпреки че беше много публично погребение, ние все още сме семейство. За мен беше важно да го запазим уважително и спокойно, а не да го политизираме", обясни съпругата Маккейн в интервю за БиБиСи. 

Десетки хиляди се прощават с Джон Маккейн

Десетки хиляди се прощават с Джон Маккейн

Политици от върховете на американската и световната политика…