Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп каза на християнски поддръжници на предизборно събитие в петък, че ако гласуват за него този ноември, "след четири години няма да трябва да гласувате отново. Ще се справим толкова добре с управлението, че няма да трябва да гласувате. ", съобщава "Ройтерс". Тръмп говори на събитие, организирано от консервативната група Turning Point Action в Уест Палм Бийч, Флорида.

Не става ясно какво е имал предвид бившият президент с изказванията си в предизборна кампания. Опонентите му от Демократическата партия го обвиняват, че е заплаха за демокрацията, и след опита му да отмени поражението си от 2020 г. на президента Джо Байдън, усилие, което доведе до смъртоносно въстание в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

Кампанията на Тръмп не отговори веднага на искане за разяснение на коментарите му.

Джейсън Сингър, говорител на кампанията на демократа Камала Харис, в изявление не се обърна директно към забележките. Сингър описа цялостната реч на Тръмп като "странна" и "гледаща назад".

В интервю за Fox News през декември Тръмп каза, че ако спечели изборите на 5 ноември, той ще бъде диктатор, но само в "ден първи", за да затвори южната граница с Мексико и да разшири сондажите за петрол.

Демократите се възползваха от този коментар. След това Тръмп каза, че забележките са били шега.

Ако Тръмп спечели втори мандат в Белия дом, той може да служи само още четири години като президент. Президентите на САЩ са ограничени до два мандата, последователни или не, според конституцията на САЩ.

Доналд Тръмп се завръща в Пенсилвания

Доналд Тръмп се завръща в Пенсилвания

Отдава почит на убития в атентата пожарникар

През май, говорейки на събрание на Националната оръжейна асоциация, Тръмп се пошегува, че е служил повече от два мандата като президент.

Той се позова на президентството на Франклин Д. Рузвелт, демократ, единственият президент, служил повече от два мандата. Ограничението от два мандата беше добавено след президентството на Рузвелт.

Забележките на Тръмп в петък посочиха необходимостта и двете партии да активизират основните си избиратели преди изборите, които вероятно ще бъдат ожесточени. Тръмп се радваше на лоялна подкрепа от евангелистите на последните два избора.

Надпреварата рязко се затегна след решението на Байдън да се оттегли и неговият вицепрезидент Камала Харис стана предполагаемият кандидат на демократите.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че значителната преднина на Тръмп пред Байдън е намаляла, след като факелът беше предаден на Харис.

До 7 август Камала Харис избира вицепрезидент

До 7 август Камала Харис избира вицепрезидент

От кампанията ѝ отказаха да коментират конкретни имена

Междувременно, Харис трябва да избере своя кандидат за вицепрезидент до 7 август.