Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоя, че "нищо не се променя" след публичното изявление на специалния прокурор Робърт Мюлър по разследването за намесата на Русия в негова полза в американските президентски избори. Държавният глава на САЩ обяви, че "случаят е закрит".

"Нищо не се променя от доклада на Мюлър", написа Тръмп в профила си в "Туитър", допълвайки: "Нямаше достатъчно доказателства и затова, в нашата страна, човек е невинен. Случаят е закрит! Благодаря."

Реакцията на Тръмп в "Туитър" дойде, след като Мюлър направи първото си публично изявление след публикуването на окончателния му доклад преди почти два месеца. Специалният прокурор официално подаде оставка и прекрати разследването, като обяви, че няма да прави други изявления във връзка с разследването. Писменият доклад, посочи той, "говори сам за себе си".

Мълър подчерта, че разследващите не са уверени, че президентът не е извършил престъпление.

Разследването не оправдава Тръмп, обяви Мълър и подаде оставка
Обновена

Разследването не оправдава Тръмп, обяви Мълър и подаде оставка

Това е първото изявление на Мълър, откакто беше назначен на поста през май 2017 г.

"Ако бяхме сигурни, че президентът не е извършил престъпление, щяхме да го съобщим", разкри той и добави, цитирайки политиката на правосъдното министерство: "Обвиняване на президента в престъпление следователно не е вариант, който можем да вземем под внимание."

Той поясни, че би било "противоконституционно" да се повдигат обвинения срещу президента Доналд Тръмп.

Той завърши изказването си с повтаряне на неща от доклада, че "има многобройни систематични усилия за намеса на изборите ни и че твърденията заслужават вниманието на всеки американец".

В доклада Мълър заключи, че няма достатъчно доказателства за заговор на предизборния щаб на Тръмп с Русия, но представи 11 възможни примера за възпрепятстване на правосъдието от страна на американския държавен глава и отбеляза, че Конгресът трябва да реши как да се подходи.