Най-малко три ракети са паднали в близост до афганистанския президентски дворец, докато президентът Ашраф Гани и група други ръководители отбелязаха началото на мюсюлманския празник Курбан байрам с молитви в градината на двореца, предаде "Франс прес".

Въпреки че засега никой не е поел отговорност, това беше първата ракетна атака срещу Кабул, откакто талибаните започнаха серия от офанзиви, които съвпаднаха с окончателното изтегляне на чуждестранните войски от опустошената от войната страна.

Ранното сутрешно празнично спокойствие беше нарушено от звука на пристигащи ракети, чути из силно укрепената Зелена зона, в която се намират президентският дворец и няколко посолства, включително дипломатическата мисия на САЩ.

15 западни посолства и НАТО в Афганистан настояват талибаните да спрат огъня

15 западни посолства и НАТО в Афганистан настояват талибаните да спрат огъня

"Този Курбан байрам талибаните трябва да сложат оръжията си завинаги"

Във видеоклип, публикуван на официалната страница на двореца във "Фейсбук", могат да се видят десетки мъже, които продължават с молитвите си, дори когато ракетите се чуват над главите им и експлодират наблизо.

Президентът Гани, облечен в традиционни афганистанско облекло и тюрбан, стои отпред и изглежда дори не трепва, докато тълпата се кланя заедно.

"Талибаните доказаха, че нямат воля и намерение за мир", изтъкна той в реч след това.

Фоторепортер на "Ройтерс", носител на "Пулицър" е убит от талибаните в Афганистан

Фоторепортер на "Ройтерс", носител на "Пулицър" е убит от талибаните в Афганистан

Журналистът и конвой от афганистански сили са попаднали в засада до ключов граничен пункт с Пакистан

Говорителят на вътрешното министерство уточни, че изглежда, че три ракети са били изстреляни от пикап. Едната не е детонирала, допълни той.

"Въз основа на първоначалната ни информация нямаме жертви", посочи говорителят.

Дворецът беше атакуван миналата година, докато стотици хора се бяха събрали, за да наблюдават церемонията по встъпването в длъжност на Гани, карайки някои да избягат.

Джихадистката групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорността за това нападение, като не се съобщаваше за жертви.

Днешното нападение съвпада с мащабна офанзива на талибаните в цялата страна, докато чуждестранните сили привършват изтеглянето на войските, планирано да приключи до 31 август.

Талибаните завзеха и важен афганистански граничен пункт с Пакистан

Талибаните завзеха и важен афганистански граничен пункт с Пакистан

Прибират приходите от митниците