Съветът на пазителите на Ислямската революция, върховният законодателен орган на Иран, разпореди повторно преброяване на бюлетините от оспорвания президентски вот.

Най-голямо внимание ще се обърне на районите, в които съперниците на Махмуд Ахмадинеджад твърдят, че са постигнали победа, съобщава БиБиСи.

Победата на Махмуд Ахмадинеджад е отричана от главния му противник Мир Хосеин Мусауи, както и от останалите му опоненти - бившият говорител на парламента Мехди Каруби и бившият революционен началник на отбраната Мохсен Резай. Всички те искат  провеждането на повторни избори.

За момента анулирането на изборите не се обсъжда, въпреки че някои от кандидатите обявиха, че това ще се случи. Според опозицията много от гласовете са били изгубени.

В сблъсъците, последвали преизбирането на Махмуд Ахмадинеждад, стотици привърженици на опозицията бяха арестувани. Полицията освен използването на сълзотворен газ откри и стрелба срещу протестиращите.

7 души загинаха по време на протести в столицата Техеран, предизвикани от недоволството, породено от изборните резултати.

Днес Мусауи призова симпатизантите си да не излизат по улиците, страхувайки се от ново насилие.

Много стаи на студенти от университета в Техеран бяха претърсени, след като стана ясно, че голяма част от участващите в демонстрациите, са от студентските среди.

Местните власти предприеха и широки ограничения за чуждестранните медии, които отразяваха протестите.

Вчерашните демонстрации бяха едни от най-големите в историята на Ислямската република след Иранската революция от преди 30 години.

Днес беше арестуван и видният ирански реформатор Мохамад Али Абтахи. Два дни след изборите се  появи информация, че и самият Мусауи е бил поставен под домашен арест, но на следващия ден той се появи сред симпатизантите си.

Над 100 ирански реформатори бяха арестувани в нощта на събота срещу неделя. Появиха се съобщения, че сред арестуваните е бил и братът на бившия ирански президент Мохамад Хатами.

Насилието в иранската столица и поставените под съмнение резултати предизвикаха и множество международни реакции. Външните министри на ЕС поискаха разследване на твърденията за измама, но същевременно и подчертаха, че искат по-добри взаимоотношения с Ислямската Република.

Разследване на изборите нареди и самият ирански върховен духовен водач Аятолах Али Хаменей.

Припомняме и Ахмадинеджад и Мусауи заявиха, че са спечелили президентските избори. Правителството обаче обяви Махмуд Ахмадинеджад за легитимен победител.

Според данните, обявен от Централната комисия на Иран действащият държавен глава е победил убедително своите съперници с 62,63%.

По данни на избирателната комисия за него са гласували 24,5 млн. избиратели. Втори е бившият премиер на страната Мир Хусейн Мусауи с 28,87%.