Рекордни горещини застигнаха Китай. Горски пожари принудиха швейцарски села да се евакуират. Сушата унищожава испанската реколта. Докато цената за изменението на климата расте, сред правителствата се разгаря дебат: кой трябва да плати?

Въпросът попадна в светлината на прожекторите на фона на разговорите за климата тази седмица между САЩ и Китай, на които двете най-големи икономики в света се опитаха да намерят начини да работят заедно по редица въпроси - от внедряването на възобновяема енергия до финансирането на климата, преди тазгодишната среща на върха на ООН за климата - COP28, която ще се проведе в Дубай, съобщава "Ройтерс".

Предвид бързия икономически растеж на Китай и увеличаващите се емисии, нараства натискът върху Пекин да се присъедини към групата държави, финансиращи разрешаването на проблема.

По време на разговорите в Пекин пратеникът на САЩ по въпросите за климата Джон Кери заяви, че двете страни ще продължат да обсъждат финансирането на климата през следващите четири месеца - преди конференцията COP28, която започва на 30 ноември.

"Няма как да се спори, че страни като Китай, Бразилия или Саудитска Арабия все още трябва да бъдат поставяни на същото ниво като най-слабо развитите страни и малките островни развиващи се държави", заяви дипломат от Европейския съюз.

САЩ настояват за засилване на мерките срещу климатичните промени

САЩ настояват за засилване на мерките срещу климатичните промени

"Това е осъществимо"

ЕС, който понастоящем е най-големият финансов дарител по въпросите за климата, иска разширяване на групата от страни спонсори.

Финансирането на климата се отнася до средства, които богатите страни отпускат, за да помогнат на по-бедните държави да намалят емисиите на CO2 и да се адаптират към един по-горещ и суров свят.

Досега няколкото десетки богати страни, задължени да извършват тези плащания, не са изплатили обещаните суми. Списъкът на финансиращите държави беше решен по време на преговорите за климата в ООН през 1992 г., когато икономиката на Китай все още беше по-малка от тази на Италия.

Сега обаче някои страни призовават Китай да даде своя принос. Официални представители на САЩ, включително министърът на финансите Джанет Йелън, отбелязаха, че китайските вноски ще повишат ефикасността на фонда на ООН за климата.

Други страни под подобен натиск са Катар, Сингапур и Обединените арабски емирства - три от най-богатите държави в света по отношение на БВП на глава от населението.

Досега Китай се съпротивляваше на призивите, причислятващи го към богатите страни.

На среща с Кери във вторник китайският премиер Ли Цян подчерта, че развитите страни трябва да спазят своите неизпълнени ангажименти за финансиране на климата и да поемат водеща роля в намаляването на емисиите. Той предложи развиващите се страни да дадат принос "в рамките на своите възможности".

Тази съпротива предполага, че усилията ще срещнат сериозни предизвикателства. Промяната на официалния списък на спонсори на ООН ще изисква международен консенсус.

САЩ търси съдействието на Китай за борбата с климатичните промени

САЩ търси съдействието на Китай за борбата с климатичните промени

Двете страни са най-големите източници на парникови газове

"Има твърде голяма съпротива сред страни като Китай и Саудитска Арабия, за да се промени официалното решение", обясни представител на ЕС, пожелал анонимност.

Привържениците на промяната твърдят, че списъкът на страните трябва да бъде разширен, преди да влезе в сила нова - и вероятно много по-мащабна - цел на ООН за финансиране на климата след 2025 г. Предстои държавите да се споразумеят за размера на тази цел и за това кой ще допринесе за нея.

"Всички страни, които са в състояние, трябва да допринесат за глобалното финансиране на климата", настоя посланик Паолелей Лутеру, който председателства Алианса на малките островни държави.

По негови думи по-големият въпрос е коя от бедните и най-уязвими страни ще бъде на опашката да я получи.

Екстремните жеги в Европа се превръщат в новото нормално

Екстремните жеги в Европа се превръщат в новото нормално

Старият континент ще се сблъска с по-сериозни горещи вълни това лято, както и със суши, наводнения и горски пожари

Кой е отговорен?

Споразумението на ООН за финансиране на климата се основава на принципа, че богатите страни носят по-голяма отговорност за справяне с изменението на климата, тъй като те са причинили по-голямата част от емисиите на CO2, затоплящи планетата, след индустриалната революция.

Въпреки че в исторически план емисиите на CO2 в Съединените щати са по-големи от тези на която и да е друга страна, към момента Китай е най-големият източник на CO2 в света по отношение на замърсяването, генерирано ежегодно.

Държавите ще се сблъскат с въпроса за историческата отговорност на COP28, тъй като имат за цел да разкрият нов фонд за компенсиране на уязвимите държави за разходите, които вече са направени при природни бедствия, предизвикани от климата.

Миналата година ЕС се отказа от дългогодишната си съпротива срещу този фонд, но при условие че по-голяма група държави внасят в него. Страните обаче все още не са решили кой ще прави принос.

Съединените щати бяха уклончиви относно плащанията, които биха могли да се разглеждат като компенсации за изменението на климата.

Европа да покаже по-голяма амбиция за климата, иска ООН

Европа да покаже по-голяма амбиция за климата, иска ООН

Общите ѝ емисии на парникови газове продължават да нарастват

Някои държави, които не са задължени да правят вноски във фондовете на ООН за климата, все пак са го направили, като Южна Корея и Катар. Други пък насочват помощи по други канали.

Китай стартира фонда за климатично сътрудничество Юг-Юг през 2015 г., за да помогне на най-слабо развитите страни да се справят с климатичните проблеми, като досега е предоставил около 10% от обещаните 3,1 милиарда долара.

Това е малка част от стотиците милиарди, които Пекин харчи за своята инициатива "Един пояс, един път", подкрепяща проекти като изграждането на петролопроводи и пристанища.

Подобни договорености позволяват на страните да правят вноски, без да поемат задължения, въпреки че ако се правят извън фондовете на ООН, те могат да се сблъскат с не толкова строги критерии за публично отчитане - което прави по-трудно проследяването къде отиват парите и колко всъщност е платено.

Мрачна прогноза за света - колективен провал в борбата срещу климатичната криза

Мрачна прогноза за света - колективен провал в борбата срещу климатичната криза

Но доклад на ООН, публикуван днес, показва, че светът е далеч от тези цели

Байфорд Цан, старши политически съветник в мозъчния тръст E3G, посочва, че китайското предложение за повече финансиране за климата би било печелившо за Пекин. "Това ще спечели дипломатическо влияние на Китай и ще окаже натиск върху западните спонсори да повишат вноските си във финансирането на климата".

Някои уязвими страни, разочаровани от слабото финансиране до момента, търсят нови източници на средства. Ръководената от Барбадос Инициатива "Бриджтаун" настоява за обновяване на многостранните банки за развитие, така че да предложат повече подкрепа за проекти в областта на климата. Други страни пък се обединиха в подкрепа на световната CO2 такса върху корабоплаването, за да наберат средства.