44-годишният служител на пристанищните власти на Гърция обясни пред прокурор, че е бил принуден да стреля по лодка с турски трафиканти. Това е станало миналия петък близо до югоизточния егейски остров Сими.

При стрелбата е загинал 39-годишен кувейтски гражданин, уточни "Катимерини". 

Инцидентът е станал по време на преследване на моторната лодка от патрулния катер на пристанищните власти. Трафикантите са превозвали мигранти от Турция до Сими. Двамата турци от моторната лодка не се подчинили на патрулния кораб и вместо това извършили опасни маневри, опитвайки се да таранират патрулния кораб няколко пъти.

"Беше счетено за необходимо да се използват правилата за водене на бойни действия и бяха произведени два предупредителни изстрела в безопасна зона (...)

Операторът на лодката продължи да се приближава към нас, без да се съобразява с единствената цел да ни потопи (...) Бяха произведени два насочени изстрела по двигателя, за да го спрем, което те и направиха", свидетелства 44-годишният мъж, като добавя, че мигрантите са лежали на пода и не е било лесно да бъдат различени от разстояние.

Двама турски граждани на възраст 24 и 16 години са арестувани като трафиканти. Те са обвинени, наред с другото, в незаконно вкарване на нелегални мигранти в Гърция и излагането им на опасност и трябва да се явят пред прокурор в сряда. В показанията си по досъдебното производство единият от тях пледира, че не знае нищо, като твърди, че се занимава с превоз на туристи, а не с незаконна миграция.

"Мислех, че са туристи за разходка до турските плажове", опита да се оправдае единият от трафикантите.

Вторият заяви, че има шест висящи дела в Турция за трафик на наркотици и че е платил 4500 евро, за да дойде в Гърция. Въпреки това той посочи други двама души като капитани на моторната лодка, включително 39-годишния кувейтски гражданин, който беше смъртоносно ранен.

"В началото караше някой, чието име не знам, но той е този, който по-късно беше застрелян", твърди той.

Палестинският мигрант, който е бил в моторната лодка, заяви в показанията си, че двамата трафиканти "се редуваха да управляват лодката и постоянно ни казваха да "се скрием" ... докато наближавахме гръцкия бряг, чух изстрел и тогава разбрах, че ни преследва гръцка патрулна лодка. Платих 4500 евро за транспортирането ми до Гърция", казва той.