Холандското правителство обяви, че вицепремиерът на Турция Тугрул Туркеш не е добре дошъл да пътува до Холандия за церемония сред турски емигранти, отбелязващи неуспешния опит за преврат през миналата година, съобщава "Ройтерс".

В изявление на холандското външно министерство се посочва, че присъствието на Туркеш и други членове на турското правителство е нежелателно "предвид сегашните обстоятелства в двустранните отношения между нашите страни".

Военни офицери направиха опит да свалят от власт турския президент Реджеп Тайип Ердоган през миналия юли в опит за преврат, който бързо беше овладян от властите. Ердоган обвини западноевропейските си съюзници, че не са изразили подкрепа за правителството му достатъчно бързо след пуча.

Малко преди парламентарните избори в Холандия през март - в които антиимигрантските чувства бяха основна тема, - правителството обяви, че турски министри не са добре дошли в страната, за да агитират сред емигрантите за турския конституционен референдум, предоставящ по-широки правомощия на Ердоган. Правителството изгони един турски министър, който отиде в Холандия въпреки предупреждението.

Решението от днес е "естествена последица" от събитията през март, допълват холандските власти.