Турското законодателство забранява провеждането на предизборни кампании извън страната, съобщава ДПА. 

Въпреки това турското правителство се въвлече в битка с няколко европейски страни, особено Германия, заради забраната на агитациите в няколко германски града.

Турското правителство се опитва да привлече избирателите за предстоящия референдум за увеличаването на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Милиони турци живеят в Европа.

Турският изборен закон изрично забранява предизборните агитации в чужбина, включително  в турските дипломатически мисии в чужбина.

Мехмет Хадими Якупоглу, който е член на избирателната комисия от опозиционната Народнорепубликанска партия, потвърди, че управляващата Партия на справедливостта и развитието е гласувала закона през 2008 г. Повечето големи партии нарушават правилата.

Скандалът с Берлин се влоши до точка, в която Ердоган обвини Германия в участие в "нацистки практики".

Ердоган сравни германските власти с нацистите

Ердоган сравни германските власти с нацистите

Заради забраната на митинги за референдума

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу агитира пред привърженици на управляващите в Хамбург в сряда вечерта. Събитието беше проведено в резиденцията на турския генерален консул, което повдигна още въпроси. Чавушоглу настоя, че той просто се обръщал към турската общност в Германия. Неговата реч беше за продължаващата кампания на правителството за референдума.

Около 1,4 млн. турци само в Германия имат право да гласуват на референдума на 16 април.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която наблюдава последните парламентарни избори в Турция през ноември 2015 г., отбеляза, че му е "забранено от закона" да провежда кампания извън страната и да го прави е "административно нарушение".

Сезгин Танрикулу, депутат от Народнорепубликанската партия, заяви пред ДПА, че действително законът забранява агитирането в чужбина, но отбелязал, че никаква наказателна отговорност не се носи при нарушаване на разпоредбата. По-скоро това било "морално задължение".