Турската армия е "неутрализирала" 26 кюрдски екстремисти в Северна Сирия през нощта в отговор на ракетна атака срещу турска база, каза министерството на отбраната в петък, на фона на ескалация почти седмица след бомбена атака в Анкара, предава Ройтерс

Турция обикновено използва термина "неутрализиран", когато говори за убити бойци.

Ракетната атака срещу базата, извършена от сирийските кюрдски милиции YPG, уби един турски полицай и рани седем офицери и войници в района Дабик в Северозападна Сирия в четвъртък вечерта, каза Анкара.

Министерството на отбраната каза, че Турция отделно е извършила въздушни удари и е унищожила 30 екстремистки цели на други места в Северна Сирия, включително петролен кладенец, склад и убежища.

Забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) пое отговорност за бомбения атентат в Анкара в неделя, при който двамата нападатели загинаха и бяха ранени двама полицаи. Турция каза, че нападателите са дошли от Сирия, но сирийската групировка "Сирийски демократични сили" отрече това.

Турция призна YPG като терористична организация и казва, че тя е сирийското крило на ПКК, която се бори срещу турската държава от 1984 г., като нейни жертви са станали повече от 40 000 души.

Съединените щати и Европейският съюз смятат ПКК за терористична организация , но не и YPG.

YPG също е в основата на Сирийските демократични сили в ръководената от САЩ коалиция срещу бойците на Ислямска държава. Подкрепата на САЩ за тях отдавна предизвиква напрежение с Турция.

Сирийските демократични сили съобщиха, че турските атаки са убили осем души след атентата в Анкара.

Подчертавайки напрежението, Пентагонът каза, че в четвъртък Съединените щати са свалили въоръжен турски дрон, който е действал близо до войските им в Сирия. Това е първият път, когато Вашингтон сваля летателен апарат на съюзника на НАТО Турция.

Говорител на Пентагона каза, че турски дронове са били забелязани да извършват въздушни удари в Хасака, Североизточна Сирия, и един дрон се е приближил на по-малко от половин километър от американските войски и е бил счетен за заплаха и е свален от самолет F-16.

Представител на турското министерство на отбраната каза, че дронът не е на турските въоръжени сили. Въпреки това източник от сигурността каза, че Националната разузнавателна агенция на Турция (MIT) е извършила удари в Сирия срещу цели на кюрдски бойци.

Анкара каза в четвъртък, че наземна операция в Сирия е една от възможностите, които може да обмисли. Турция е предприемала няколко предишни нахлувания в Северна Сирия срещу YPG.

Ердоган: Терористите няма да разклатят стабилността на Турция

Ердоган: Терористите няма да разклатят стабилността на Турция

Позиция на президента