Турците започнаха да гласуват на местни избори, които президентът Реджеп Ердоган описа като въпрос на оцеляване за страната, съобщава "Ройтерс".

Ердоган, който доминира в турската политика повече от 16 години, благодарение на кономически растеж и умения за водене на кампании, се превърна в най-популярния лидер на страната през това време.

Въпреки това, той може да бъде подложен на електорален удар, като социологическите проучвания показват, че управляващата му партия АКП може да загуби контрол над столицата Анкара и дори в Истанбул, най-големият град в страната.

Гласоподавателите в провинциите в Източна Турция започнаха да гласуват в 7:00 ч. (04:00 GMT), докато гласуването в останалата част на Турция започва в 8:00 часа сутринта. Избирателните секции се затварят в 16:00 ч. На изток и 5:00 ч. На запад.

Над 57 милиона души имат право да гласуват. Ясна картина на победителите вероятно ще се появи около полунощ.

Турция провежда местни избори

Турция провежда местни избори

Около 60 прокюрдски лидери са били арестувани часове преди вота

След като икономиката се сви и след като миналата година валутата загуби над 30% от стойността си, някои избиратели изглеждаха готови да накажат Ердоган, който управлява все по-безкомпромисно.

Тази седмица, след като властите отново се опитваха да укрепят лирата, Ердоган обясни икономическите проблеми на страната като резултат от атаките на Запада, заявявайки, че Турция ще преодолее проблемите си след гласуването в неделя и обясни, че е "шефът" на икономиката.

"Целта зад увеличаващите се атаки срещу страната ни преди изборите е да блокират пътя на голямата, силна Турция", коментира Ердоган на един от шестте си митинги в Истанбул в събота.

Изборите, в които турците гласуват за кметове и други местни държавни служители в цялата страна, ще бъдат първите, откакто Ердоган получи обсебващи президентски правомощия миналата година и са за сметка на неговото правителство, което е подложено на критики за икономическите си политики и правата на човека.

Нов период на нестабилност на финансовите пазари в Турция

Нов период на нестабилност на финансовите пазари в Турция

Вчера правителството на турския президент Реджеп Ердоган засили натиска върху банките в Турция

Поражението в Анкара или Истанбул ще сложи край на почти четвърт век от АКП на Ердоган или неговите предшественици в тези градове и ще нанесе символичен удар на лидера на Турция.

Преди гласуването основната опозиционна Републиканска народна партия РНП и Iyi (добрата) партия сформираха избирателен съюз за съперничество с този на АКП и неговите партньори националисти МХП.

Прокюрдската опозиционна народна демократическа партия (ХДП), която Ердоган обвини във връзки с кюрдски екстремисти, не е направила официален съюз и не издига кандидати за кмет в Истанбул или Анкара, което вероятно ще е от полза за РНП. ХДП отрича връзки с  Кюрдската работническа партия (ПКК).

В дните преди гласуването, Ердоган е провел около 100 митинги в цялата страна, като е говорил 14 пъти в различни области на Истанбул през последните два дни и повече от четири пъти в Анкара през цялата си кампания.

Ердоган променя Света София в джамия след изборите

Ердоган променя Света София в джамия след изборите

Имаме някои планове и ще изпълним тези планове, коментира той на митинг в Истанбул

Той описва изборите като екзистенциален избор за Турция, като описва съперниците си като поддръжници на тероризма, целящи да навредят на Турция.

Той предупреди, че ако кандидатът на опозиция спечели в Анкара, жителите ще "платят цена".

Неговите опоненти отрекоха обвиненията и оспориха неговата характеристика на изборите като въпрос на оцеляване, заявявайки, че Ердоган е довел страната до сегашното й състояние.

"Какво значение за оцеляването. Избираме кметове. Какво общо има това с оцеляването на страната. Ако в Турция има въпрос за оцеляване, това е заради вас (Ердоган)", коментира Кемал Киличароглу, ръководител на РНП на митинг в Ескишехир.

Затвор за "обида на държавния глава" – Турция днес

Затвор за "обида на държавния глава" – Турция днес

В предни векове са осъждали „за обида на величеството“...