Турция изпрати днес два товарни самолета в Египет, които превозват медицинско оборудване и консумативи за Газа. Това обяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа, съобщава "Ройтерс". Той добави, че ще бъдат изпратени още два самолета с още доставки.

По-рано този месец Турция изпрати три самолета с помощ за Газа. В неделя също така изпрати медицински екип и доставки в Египет. Тогава стана ясно, че при необходимост Анкара е готова да лекува ранени палестинци в Турция и да създаде полева болница на египетското летище Ел Ариш и граничния пункт "Рафах".

В публикация в X (бивш Twitter) Коджа заяви, че товарните самолети са превозвали лекарства, генератори, медицински консумативи, инкубатори за бебета, машини за фототерапия, памперси и бебешка храна. Сред медицинските консумативи има оборудване за спешна помощ, операционни маси, вентилатори, ултразвукови апарати и ортопедични консумативи за ранените в боевете, оповести той. "Четирите самолета за здравна помощ, които се планират за Газа като помощ, ще бъдат изпратени от Египет до Газа по магистрали."

Турция изпрати лекари и хуманитарна помощ на Палестина

Турция изпрати лекари и хуманитарна помощ на Палестина

Провизиите са изпратени в Египет, откъде трябва да бъдат транспортирани до ивицата Газа

"Рафах" е основният пункт за влизане и излизане от Газа, който не граничи с Израел. Откакто Израел блокира анклава в отговор на нападение от бойци на Хамас на 7 октомври, "Рафах" се превърна в центъра на усилията за доставяне на помощ.

Хуманитарните доставки през "Рафах" започнаха в събота, след като споровете относно процедурите за проверка на помощта и израелските бомбардировки от страната на границата с Газа оставиха хуманитарните доставки блокирани в Египет. Досега три конвоя с помощ са влезли в Газа от "Рафах", но превозват малка част от сумата, която според служители на ООН е необходима за задоволяване на основните нужди на Газа.

Пунктът "Рафах" между южната част на Газа и Египет е единственият коридор, през който израелците са се съгласили да допуснат помощ в обсадения палестински анклав. Другите контролно-пропускателни пунктове в Ерез и Керем Шалом между ивицата Газа и Израел бяха затворени от израелските сили при налагането на пълната блокада преди две седмици.

Коридорът с помощи за Газа продължава?

Коридорът с помощи за Газа продължава?

Според съобщение на американската администрация, но без подробности