Турция настоя за отстраняването на американския дипломат, координиращ международната коалиция, бореща се с ДАЕШ ("Ислямска държава") в Ирак и Сирия, обвинявайки го, че подкрепя сирийските кюрди, съобщава "Франс прес".

Вашингтон и Анкара са в остър спор заради американската подкрепа за "Отрядите за народна защита" (YPG) на сирийските кюрди в Сирия, групировка, която Турция разглежда като присъюзна на забранените сепаратисти от Кюрдската работническа партия (ПКК).

"Брет Макгърк определено подкрепя ПКК и YPG. Ще бъде добре, ако това лице бъде заменено", подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред частната турска телевизия NTV.

През миналата година Макгърк посети членовете на YPG, контролиращи сирийския град Кобани и беше удостоен с почетна значка, което разгневи Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган гневно каза на Вашингтон тогава да избира между Анкара и "терористите" там.

Тръмп ухажва Ердоган

Тръмп ухажва Ердоган

Ердоган и Тръмп се срещат

Ала Анкара сега вярва в бъдещето на отношенията с Вашингтон при управлението на Доналд Тръмп, след като отношенията се сринаха в последните години от управлението на предишния президент Барак Обама.

Ердоган във вторник се срещна с Тръмп в Белия дом и двамата държавни глави обещаха да укрепят обтегнатите отношения между съюзниците в НАТО въпреки твърдото предупреждение на турския президент относно въоръжаването на сирийските кюрди.

САЩ разглеждат YPG като най-ефективната сила в Сирия в борбата срещу ДАЕШ.