Турското външно министерство обяви, че е отказало да позволи на руски разузнавателен самолет да прелети над нейната територия в близост до Сирия, позовавайки се на несъгласие с планирания маршрут на самолета.

Това става на фона на влошените отношения между двете страни, които достигнаха най-ниската си точка в епохата след приключването на Студената война, отбелязва „Франс прес”.

Изявлението на турското външно дойде ден след като Русия обвини Турция в нарушаване на Договора за открито небе, отказвайки достъп на самолета.

"Не може да бъде постигнато споразумение по маршрута на разузнавателния полет, поискан от Руската федерация за 2-5 февруари 2016 г.”, се посочва в изявлението на турското външно.

Москва заяви в сряда, че маршрутът на руския самолет е бил предаден на турската армия предварително, но Анкара отказала разрешение.

Договорът за открито небе, влязъл в сила през 2002 г. между 30 държави, включително Русия, Турция, ЕС и САЩ, установява програма за невъоръжени въздушни наблюдателни полети, даваща на всички участници възможността да събират информация за въоръжените сили и други дейности, които ги засягат.

Целта на договора е да се засили взаимното разбирателство и доверие между страните.

В очевиден опит да омаловажи значението на последния инцидент, турското външно министерство заяви, че са позволили на Русия да проведе разузнавателен полет през декември, след като Москва е променила маршрута, както е било поискано от Анкара.  

Последният изблик в продължаващия спор между двете страни дойде около три месеца след като Турция свали през ноември руски бомбардировач на сирийската граница, предизвиквайки словесна война с Москва, която настоява, че нейният самолет не е нарушил въздушното пространство на Турция.

Анкара в събота обвини Москва в ново нарушение на своето въздушно пространство от руски самолет Су-34, твърдение, което Москва отхвърли като „безпочвена пропаганда”.