Турция се надява, че Русия няма да заеме негативна позиция по време на преговорите за съживяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г., след като искането на Москва в последния момент принуди преговорите да бъдат преустановени. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

Преговарящите достигнаха до финалните етапи на преговорите за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), който отмени санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената програма на страната, отдавна разглеждана от Запада като прикритие за разработване на атомни бомби.

Миналата събота обаче руският външен министър Сергей Лавров неочаквано поиска широки гаранции, че руската търговия с Иран няма да бъде засегната от санкциите, наложени на Москва заради нейното нахлуване в Украйна.

В ЕС виждат необходимост от пауза в преговорите за ядрено споразумение с Иран

В ЕС виждат необходимост от пауза в преговорите за ядрено споразумение с Иран

Според Борел преговорите са задържани поради външни фактори, а Русия заплашва да провали усилията

Това рискува да провали преговорите, каквито опасения вече изразиха Франция, Германия и Великобритания.

Чавушоглу предупреди, че всяка негативна позиция на Москва ще засегне всички, включително и Русия.

След паузата в петък руският представител в ядрените преговори Михаил Улянов заяви, че "сключването на сделката не зависи само от Русия" и че "има и други участници, които се нуждаят от допълнително време и които имат допълнителни притеснения".

Иран упрекна Русия, че спъва преговорите за ядрената сделка

Иран упрекна Русия, че спъва преговорите за ядрената сделка

Исканията на Москва били неконструктивни

Припомняме и че тази нощ най-малко дванайсет балистични ракети бяха изстреляни по град Ербил - столицата на Иракски Кюрдистан, като на прицел е било американското консулство в града. Няма яснота кой е изстрелял ракети точно на фона на притеснения за това накъде ще се развие ядрената сделка на Иран.