Турският президент Реджеп Ердоган изрази разочарованието си от това, че САЩ и съюзниците им не отговарят на поставените от неговата страна условия за по-голяма роля в коалицията срещу екстремистите в Сирия, съобщава „Франс прес".

Оплакването на Ердоган идва на фона на посещението на специалния посланик на президента на САЩ Джон Алън в Анкара във връзка с разговори с турски лица.

Турция иска САЩ да помогнат за обучаването и оборудването на Свободната сирийска армия в борбата срещу президента на Сирия Башар Асад и искат създаване на голяма зона за сигурност в Сирия по границата с Турция.

Но пред журналисти на летището в Анкара преди да отлети на визита в Африка, Ердоган подчерта, че коалицията „не е направила стъпките, за които поискахме".

Турция към момента отказва да играе роля в борбата срещу „Ислямската държава".

„Страните не са предприели никакви решителни стъпки по плана за оборудване и обучаване на" бойците" от Свободната сирийска армия, заяви той, допълвайки, че също трябва се въведе зона, забранена за полети и зона за сигурност.

„Но коалиционните сили не взеха стъпките, за които помолихме или им предложихме", добави той. Президентът на Турция беше категоричен, че страната му няма да промени позицията си, докато този процес не бъде изпълнен.