Турция ще закупи още един сондажен кораб, с който ще извършва сондажи не само в Средиземно, но и в Черно море и дори в международни води, предаде БНР.

Според президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, спогодбата между Анкара и Триполи e "разбила игрите" на Израел, Египет, кипърските гърци и Гърция. Вследствие на споразумението тези страни не могат да образуват линия за пренос на природен газ без одобрението на Турция, а ръцете на Гърция били "вързани", заяви Ердоган в интервю на живо по държавната турска телевизия ТРТ.

По думите му, с подписването на споразумението с Либия Анкара е показала на света решителността си да брани правата си. Според турския лидер, след подписването на морското споразумение с Либия, други международни играчи не могат да извършват проучвания в зоните, отбелязани от Турция.

Атина обвини Турция в изнудване на Либия заради морския меморандум

Атина обвини Турция в изнудване на Либия заради морския меморандум

Текстът бил напълно лишен от съдържание

Той изрази готовност да преговаря с всички крайбрежни страни за справедливо решение, включително да активира каналите за диалог с Гърция, но според него гръцката страна не е направила положителна стъпка. Ердоган предупреди, че никой не бива да се съмнява, че Турция няма да позволи едностранни действия на други страни.

Той намекна и за възможност за изпращане на турски военни в Либия, ако Триполи поиска това. По думите му, Анкара сама ще вземе това решение и няма да иска разрешение от никого по въпроса.

Корабът "Фатих" на Турция започва сондажи за петрол и газ край Кипър

Корабът "Фатих" на Турция започва сондажи за петрол и газ край Кипър

Въпреки предупрежденията на ЕС

Турция оспорва правото на Кипър да разработва континенталния си шелф за залежи на горива и смята, че част от тези находища принадлежат както на нея, така и на признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република.

Реджеп Ердоган заяви също, че до момента споразуменията с Русия и Съединените щати не са дали очакваните резултати в Северна Сирия. Турският президент отново повтори, че Турция цели да изпрати 1 милион сирийци в планираната зона за сигурност между Тел Абияд и Рас ал Айн в Северна Сирия.

ЕС изготвя конкретни санкции срещу Турция заради сондажи до Кипър

ЕС изготвя конкретни санкции срещу Турция заради сондажи до Кипър

Подготвя се конкретен списък с физически и юридически лица