Турските власти задържаха седем души, заподозрени в продажба на информация на израелската разузнавателна служба МОСАД във връзка с проследяване и наблюдение на местни цели, каза турски служител по сигурността в петък, цитирани от "Ройтерс".

По-рано Турция предупреди Израел за "сериозни последствия", ако се опита да преследва членове на въоръжената палестинска групировка "Хамас", живеещи извън палестински територии, включително в Турция. Турски и израелски лидери си разменят публични критики от началото на войната на Израел с "Хамас" миналия октомври.

Турция, за разлика от повечето си западни съюзници и някои арабски нации, не класифицира "Хамас" като терористична организация.

Служителят по сигурността, пожелал анонимност, каза, че турската полиция и разузнавателната агенция на страната (MIT) са провели съвместни операции в Истанбул и Измир като част от разследване на главната прокуратура на Истанбул.

Последните операции идват месец след поредица от арести на заподозрени, свързани с МОСАД, в Турция.

Турция арестува 33 души, шпионирали за Мосад

Турция арестува 33 души, шпионирали за Мосад

Други 13 все още се издирват

Държавният телевизионен оператор TRT съобщи в петък, че турската разузнавателна агенция е установилa, че МОСАД използва частни детективи, за да следва своите цели.

Смята се, че заподозрените са искали да наблюдават и снимат целите, да поставят устройства за проследяване върху тях и да получат друга информация за МОСАД каза TRT, цитирайки неназовани източници от сигурността.

Анкара не е направила официално изявление относно арестите. Говорител на израелското външно министерство отказа коментар по въпроса.

Миналия месец високопоставен турски служител каза, че властите са задържали 34 души, заподозрени, че са свързани със службата МОСАД и че са насочени към палестинци, живеещи в Турция.

Турция арестува 25 заподозрени за стрелбата в църква

Турция арестува 25 заподозрени за стрелбата в църква

Други девет заподозрени пък са били освободени в очакване на процеса