Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск сравнява както Доналд Тръмп, така и лидера на управляващата партия в Полша с "две досадни деца", които използват лъжи и конфликти, за да останат на власт, съобщава "Ройтерс".

Туск, бивш полски премиер, който сега оглавява основната дясноцентристка група в Европейския парламент - ЕНП, каза, че Качински и Тръмп са използвали подобни стратегии за разделяне на обществото и използване на пропаганда, за да се задържат властта.

Туск заяви, че опитите на Тръмп да спре преброяването на бюлетините след президентските избори във вторник са удар по демокрацията на САЩ, а също така каза, че ако не е против телесното наказание, би "напляскал" Качински, неговият дългогодишен съперник в полската политика.

В Европарламента скастриха изявлението на Тръмп за победа на изборите

В Европарламента скастриха изявлението на Тръмп за победа на изборите

"Не можете да се обявите за победител, докато преброяването на гласовете продължава"

"Това е характерно за правилата на радикалната десница", каза Туск пред частната телевизия TVN24, коментирайки действията и на Тръмп, и на Качински.

"Ако погледнем поведението на Тръмп, особено през последните часове ... или на Ярослав Качински, тогава тяхната обща черта е, че те се държат като най-лошите и досадни нахалници в пясъчника ... Конфликтът, неоправданата агресия е техният елемент", коментира Туск.

Тръмп твърди, че изборите в САЩ са му "откраднати", тъй като Джо Байдън печели повече место в в Джорджия и Пенсилвания в петък.

Подобно на Тръмп, Качински, лидер на управляващата в Полша националистическа партия "Право и справедливост" (PiS), е обвинен от критиците си за засилване на социалното напрежение. По време на неотдавнашните масови улични протести Качински заяви, че решението на върховния съд, което представлява почти пълна забрана за аборт, не може да бъде отменено и настоя поляците да защитят църквата.

Моравецки защити забраната за аборти и "анатемоса" протестиращите жени

Моравецки защити забраната за аборти и "анатемоса" протестиращите жени

А съюзник на Качински оприличи червената светкавица на протестите с бруталната СС на нацистка Германия

"Ако не бях категоричен противник на телесното наказание, мисля, че всъщност бих го напляскал, защото понякога се държи като чудовищно непоносим нахалник", обясни Туск.

Туск каза още, че призивите на Тръмп да се спре броенето на гласовете са "брутален удар по същността на американската демокрация". Той добави, че ако Байдън спечели, отношенията между САЩ и Европейския съюз ще се подобрят.

"Доналд Тръмп, и аз бях свидетел на това, критикува ЕС, сравнявайки го с Китай. Той не крие дълбоката си антипатия към обединена Европа. Джо Байдън е обратното на Тръмп в това отношение - той е много привързан към традиционните евро-американски отношения", каза още Туск.

Байдън връща САЩ в Парижкото споразумение за климата

Байдън връща САЩ в Парижкото споразумение за климата

Ако спечели изборите