Мъж, осъден за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов, беше освободен от затвора, след като подписа договор за присъединяване към военната операция в Украйна, предава "Ройтерс".

Немцов, критик на президента Владимир Путин и бивш вицепремиер при президента Борис Елцин, беше застрелян през 2015 г., докато минаваше по мост близо до Кремъл в сърцето на руската столица.

През 2017 г. руски съд осъди петима мъже на затвор от 11 до 20 години за убийството му. Сред тях беше и ", който беше осъден като съучастник и осъден на 14 години затвор.

"Ескерханов подписа договор с министерството на отбраната през март 2024 г., беше помилван и след това освободен от наказателната си колония", каза ТАСС, цитирайки източник от правоохранителните органи.

"Той отиде в една от щурмовите части и сега изпълнява бойни задачив зоната на специалната военна операция.

Той добави, че другите осъдени за убийството на Немцов все още са в затвора, защото са отказали да подпишат договори с военните.

Иля Яшин, бившият говорител на Немцов, който беше освободен миналата седмица при размяна на затворници на високо ниво между Русия, Беларус, Съединените щати и няколко европейски страни, нарече освобождаването на Ескерханов "презрение към паметта на мъртвия ми приятел".

Още миналата година и докато беше в затвора Иля Яшин публикува призив да се провери достигнала до него информация, че убийците на Борис Немцов се разхождат на свобода.

Десетки хиляди руски затворници са се присъединили доброволно към руската армия, която воюва в Украйна, възползвайки се от предложението за помилване за онези, които оцелеят след престоя си на фронта.

Набирането на затворници първоначално беше практика, започната от наемническата групировка "Вагнер", чийто лидер Евгений Пригожин беше убит в самолетна катастрофа през август 2023 г. след неуспешен бунт срещу руското военно ръководство.

Оттогава руското министерство на отбраната възприе тактиката, като формира своите звена Щурм Z- части от осъдени доброволци, наети директно от затворите.

ISW: В Курск се бият наборници, граничари и нередовна армия

ISW: В Курск се бият наборници, граничари и нередовна армия

Предполага се, че руското военно командване прехвърля към Курск по-опитни военни части