Британската депутатка Джо Кокс се е оплаквала в полицията по-рано тази година, че е получавала заплахи. Това обяви полицията, цитирана от Агенция „Франс прес”.

Припомняме, че депутатът от Лейбъристката партия на Великобритания Джо Кокс бе убита на улицата в Северна Англия. 41-годишната жена е майка на две деца – на 3 и 5 години.

Свидетели разказват, че депутатката е била простреляна и намушкана при нападение в Бирстал в Западен Йоркшир.

През март е бил арестуван мъж и е бил предупреден от полицията. Той обаче не е задържаният за нападението вчера, се посочва в съобщение на лондонската полиция.

Убийството на Кокс се случи една седмица преди референдума във Великобритания, на който ще се реши дали страната ще остане или ще напусне Европейския съюз. Вотът предизвика разделение и разпалена кампания.

Полицаите са получили твърдения за злонамерени съобщения от депутатката Джо Кокс и през март са арестували мъж във връзка с разследването. Мъжът е получил полицейско предупреждение. Мъжът, който е получил предупреждение от полицията, не е този, който е в ареста в Западен Йоркшир”, се казва в съобщението на полицията.

Полицията обмисляла въвеждането на допълнителни мерки за сигурност за Джо Коск.

Малко след нападението е арестуван 52-годишен мъж. Според британски медии той се казва Томас Маир.

Пред вестници съседи разказали, че той е самотник, който в продължение на десетилетия живеел в района, но има индикации, че имал крайно десни убеждения.

След убийството на депутатката кампанията за референдума бе прекратена.