След руската атака срещу хипермаркета "Епицентър" в Харков, президентът Володимир Зеленски призова света да предостави на Украйна повече системи за противовъздушна отбрана.

Той публикува това в социалната медийна платформа X, съобщава "Укринформ".

Зеленски написа, че Русия е предприела още една брутална атака срещу Харков - срещу строителен хипермаркет, в събота през деня.

"Към момента се смята, че в хипермаркета са били над 200 души. Всички служби на Спешна помощ вече са на място и оказват помощ, спасяват хора и потушават огъня, обхванал изцяло сградата - 10 000 кв.м. Има убити и ранени, написа той. Ако Украйна имаше достатъчно системи за противовъздушна отбрана и модерни бойни самолети, руските удари като този биха били невъзможни. Нуждаем се от значително подобряване на противовъздушната отбрана и достатъчно способности за унищожаване на руските терористи. Това е задача, която трябва да бъде изпълнена и може да бъде изпълнена само заедно със света. Всеки ден ние призоваваме света да ни осигури противовъздушна отбрана и да спаси нашите хора. Всяко невзето решение да ни подкрепи води до загуба на нашите хора", написа Зеленски.

Украйна удържа в Харков, докато руснаците атакуват по другите фронтове

Украйна удържа в Харков, докато руснаците атакуват по другите фронтове

В посока Краматорск са били отблъснати общо 13 опита на противника да се приближи до Часов Яр

Припомняме, че най-малко двама души са били убити, а други 11 ранени при удара на Русия срещу хипермаркет "Епицентър" в Харков в събота.

В днешната си сводка Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна докладва, че обстановката в Купянското, Покровското, Краматорското и Харковското направление остава най-трудна. Само за последното денонощие са се състояли 90 бойни стълкновения. 

В Харковска област украинските защитници с щурмови действия са изтласкали противника от предната линия на отбраната, като на отделни участъци успяват.

И в последното си обръщение към нацията, което прави всяка вечер, украинският президент съобщи за успехи на въоръжените сили при отблъскване на руското нападение на този нов фронт, който Москва откри преди един месец.

Лондон: Русия хвърля Африканския си корпус в офанзивата край Харков

Лондон: Русия хвърля Африканския си корпус в офанзивата край Харков

Корпусът се състои от 2000 души, сред които и бивши наемници от ЧВК "Вагнер"

Съединените щати обявиха в петък нов пакет от оръжия и оборудване на стойност 275 милиона долара за Украйна. Целта му е да помогне на страната да отблъсне нападение на Русия близо до Харков.

Германия достигна предела на възможностите си да оказва военна помощ на Украйна, но няма намерение да я спира. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в телевизионно интервю.