В Харковска област украинските защитници с щурмови действия изтласкват противника от предната линия на отбраната, като на отделни участъци успяват. Това докладва в днешната си сводка Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Отбранителната операция продължава и нашите войски отблъскват настъпателните действия на руските окупатори, гласи изявлението на ВСО.

И в последното си обръщение към нацията, което прави всяка вечер, украинският президент Володимир Зеленски съобщи за успехи на въоръжените сили при отблъскване на руското нападение на този нов фронт, който Москва откри преди един месец.

Отразени са 10 атаки в района на Липци и Волчанск. Боевете продължават в близост до село Старица. Ситуацията обаче е под контрол.

Русия е превзела село Андреевка край Бахмут

Русия е превзела село Андреевка край Бахмут

То се намира южно от село Клешчеевка

Без да локализира, украинските военни докладват, че на места се дава отпор на руските нападения, а в отделни направления и резултатни щурмови действия за подобряване на устойчивостта на отбраната и възстановяване на позициите.

Обстановката в Купянското, Покровското, Краматорското и Харковското направление остава най-трудна. Само за последното денонощие са се състояли 90 бойни стълкновения, посочва още Генщабът.

Именно в Купянското направление украинците признават, че врагът има частичен успех, неуточнявайки къде. Споменава се, че боевете продължават в близост до Новоегоровка, Петропавловка и Ивановка, където ситуацията е напрегната. Говори се и за бойни сблъсъци в района на Синековка, Петропавловка, Ивановка, Дружебювока и Невское.

В посока Краматорск са били отблъснати общо 13 опита на противника да се приближи до Часов Яр. Пореден военен сблъсък продължава в района на Андреевка. Ситуацията е напрегната, но контролирана от нашите части.

Руската армия има и частичен успех източно от Евгеновка, Покорвското направление, където се опитва да се вклини в украинската отбрана край село Очеретино. Украинската армия докладва, че съумява да удържи позициите си.

Русия огражда с буферна зона окупираните Донецка и Луганска област

Русия огражда с буферна зона окупираните Донецка и Луганска област

Досега в тях се влизаше свободно от Ростовска област