Убийството на руския пилот-дезертьор Максим Кузминов в Испания породи опасения, че Кремъл отново се насочва към враговете си и то не на своя територия. Това пише The New York Times.

Хората, които убиха Кузминов, искаха да предадат съобщение. Това беше очевидно за следователите в Испания още преди да разберат кой е той, пише изданието.

Убийците не само са го простреляли шест пъти в гараж в Южна Испания, но и тялото му е прегазено с автомобил. Според разследващите те са оставили и важна следа - 9-милиметрови патрони от "Макаров", стандартни боеприпаси на бившия комунистически блок.

Пилотът Максим Кузминов отвлече руски военен хеликоптер Ми-8 на руските въоръжени сили и кацна в Харковска област през август 2023 г.  Хеликоптерът е превозвал части за руски изтребители - Су-27, Су-30 СМ, а пилотът е вербуван от украинското разузнаване. 

Убийството на Кузминов в Испания от миналия месец отново породи опасенията за действащи и живи руски шпионски мрежи в Европа. Както отбелязват високопоставени разследващи в Европа, покушението носи редица признаци на други подобни нападения, свързани с Кремъл - като пример се дават убийството на бунтовническия грузински командир от 2019 г. в Берлин и отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания.

Испанските власти така и публично не потвърдиха, че убитият е Максим Кузминов. Но в средите на руските и украинските емигранти няма съмнение кой стои зад неговата смърт.

Испания не знаела, че Максим Кузминов е на нейна територия

Испания не знаела, че Максим Кузминов е на нейна територия

Той е влязъл в страната под чужда самоличност

В миналото руските официални лица с всички сили се опитваха да скрият следите към Кремъл с различни убийства в Европа, без значение на явните доказателства за съпричастността на Русия. Но случаят с Кузминов вече е друг - редица високопоставени руски чиновници дори се изказваха с едва прикрити радост и задоволство от неговата смърт.

Освен това за разлика с широкото огласяване на бягството на Кузминов от Русия, самите украински власти избягват да говорят за неговото убийство. И в самата Украйна се вълнуват преди всичко как това може да се отрази на други "опозиционери" в Русия и да намали възможно сътрудничество със самите руснаци.

"Русия интензивно ще разпространява пропаганда - те вече правят това - че всички предатели ще бъдат открити", казва украински служител. "Това е скрито послание към други руски граждани, особено военни - ще ви намерим, ако ни предадете."

Киев предложил на руския пилот Максим Кузминов да остане в Украйна

Киев предложил на руския пилот Максим Кузминов да остане в Украйна

Тялото му бе открито по-рано