Русия е унищожила пет украински изтребителя Су-27 и е повредило още два на летище Миргород в Полтавска област в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Ударите са били извършени с ракети "Искандер-М".

Министерството на отбраната публикува кадри от атаката, на които се виждат дим и пламъци, издигащи се от летище.

"В резултат на руския удар пет действащи многоцелеви изтребителя Су-27 бяха унищожени, а два бяха повредени", докладваха от ведомството.

Лавров: Доставката на F-16 за Украйна е сигнално действие на НАТО в ядрената сфера

Лавров: Доставката на F-16 за Украйна е сигнално действие на НАТО в ядрената сфера

Той се надява руско-беларуските ядрени учения да вразумят противниците на Русия

Русия зачести атаките по украински летища точно когато Киев се готви да получи първите F-16, проектирани от САЩ, които Москва се зарече да унищожи.

Около две години, след като Украйна поиска от съюзниците си изтребители F-16 за борбата си с руските сили, първите самолети се очаква да пристигнат съвсем скоро.

Продължителността на процеса - от закупуването на проектираните от САЩ самолети и обучението на украински пилоти да ги управляват, разочарова Киев.

Русия имаше време да подготви отбрана, за да се опита да обезсили въздействието на F-16, а Украйна трябваше да оцелее с изчерпани военновъздушни сили.

Защо дългоочакваните F-16 няма скоро да променят хода на войната за Украйна?

Защо дългоочакваните F-16 няма скоро да променят хода на войната за Украйна?

Около две години, след като Украйна поиска от съюзниците си изтребители F-16 за борбата си с руските сили, първите самолети се очаква да пристигнат до следващия месец