Уелската лейбъристка партия избра Вон Гетинг за нов лидер, което направи 50-годишния политик първия чернокож ръководител на правителството в Европа, пише "Политико".

Гетинг ще бъде потвърден за първи министър следващата седмица след силно противоречиво лидерско състезание, което изправи бившия министър на здравеопазването и икономиката Гетинг срещу министъра на образованието Джереми Майлс. Изборът последва изненадващата оставка на Марк Дрейкфорд през декември 2023 г.

Спечелвайки 51,7 процента от гласовете в събота, новият лидер обеща да се справи с тежките предизвикателства, пред които е изправен Уелс, включително криза с разходите за живот, гневни фермери и закъсала здравна и образователна система.

"Днес обръщаме страница от историята на нашата нация. История, която пишем заедно. Не само защото имам честта да стана първият чернокож лидер в която и да е европейска страна, но и защото циферблатът на поколенията се завъртя", каза той пред членове на партията.

Роден в бившата британска колония Замбия, Гетинг е дете от смесен брак Родителите му се преместват в Уелс, когато той е на две години и по-късно се установяват в Англия, след като страдат от расизъм в провинцията на Уелс.

Тъй като Великобритания е изправена пред общи избори тази година, Гетинг ще бъде важен играч в опита на Лейбъристката партия да сложи край на 14-годишното управление на консерваторите. "Очакваме с нетърпение да водим кампания с Вон в тази нова глава за Уелс, за да осигурим лейбъристки правителства в цяла Великобритания", написа лидерът на Лейбъристката партия на национално ниво Кийр Стармър на X.

Тереза Мей се оттегля от британския парламент

Тереза Мей се оттегля от британския парламент

Тя ще се отдаде изцяло на хуманитарни каузи