Указът на американския президент Доналд Тръмп, с който премахна регулациите относно климатичните промени, въведени от предшественика му Барак Обама, застрашава усилията на страната му за изграждане на устойчивост към засилващите се природни бедствия. Това предупреждават експерти, цитирани от "Ройтерс".

Указът, подписан от Тръмп във вторник, може да направи по-трудно удържането на повишаването на глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий, долната граница, която правителствата обещаха да се стремят да постигнат.

Тръмп подписа указа срещу плана на Обама за климатичните промени

Тръмп подписа указа срещу плана на Обама за климатичните промени

Обяви за историческо решението си, което ще помогне на икономиката

"Тези обръщания на посоката идват в момент, когато въздействията от измененията на климата се засилват", изтъква Хедър Коулман, която е мениджър по политиката по изменение на климата в американското подразделение на "Оксфам".

"Президентът си играе на политика с живота на хората", подчерта тя.

Указът на Тръмп предизвика бързо заклеймяване от много щати и местни власти, както и от зелени групи, които твърдят, че той застрашава общественото здраве и се зарекоха да го обжалват в съда.

Главната мишена на указа е "Планът за чиста енергия", лансиран от бившия американски президент Барак Обама, изискващ щатите да ограничат емисиите от електрическите централи.

Той е ключов фактор за способността на САЩ да изпълнят ангажиментите си съгласно споразумението за климатичните промени на ООН, постигнато от близо 200 държави в Париж през 2015 г.

Тръмп, който е републиканец, и няколко ключови фигури от неговата администрация твърдят, че изменението на климата било измислица, но остава неясно дали президентът ще изтегли САЩ от парижкото споразумение, в съответствие с обещанието си по време на предизборната кампания.

"Ако не искате да го наричате климатично изменение, чудесно - можете да го наречете както си искате, но въпросът е, че ние си имаме работа с тази нова реалност и ние трябва да се занимаем с това незабавно", коментира Белинда Констант, която е кмет на градчето Грета, щата Луизиана, както и съпредседател на организацията на градовете по поречието на река Мисисипи.

Честотата и тежестта на бедствията са във възход и разходите са безпрецедентни, допълни тя.