Мъж, който поиска да не бъде назоваван от страх за семейството му, което все още е в окупираните от Русия части на Украйна, заведе дело във Федералния съд на Буенос Айрес срещу хората, които според него са го измъчвали, срещу служителите, управлявали центъра за задържане под охрана в Южна Украйна, където той казва, че е бил държан, и срещу своя началник, когото той обвинява, че е улеснявал изтезанията, предава Ройтерс.

Делото е заведено с подкрепата на украинската неправителствена организация The Reckoning Project.

Руското министерство на отбраната отказа коментар.

Москва отрича да е извършвала военни престъпления в Украйна, но разследваща комисия на ООН установи миналата година, че изтезанията в контролираните от Русия райони са широко разпространени и систематични. Въпреки това ООН откри и "няколко случая" на злоупотреби от украинските сили, включващи безразборни атаки и малтретиране на руски военнопленници.

Ако аржентинските прокурори приемат иска, това ще бъде първото дело за предполагаеми руски военни престъпления в Украйна, повдигнати извън Европа и Съединените щати.

"Днешното завеждане на това дело е важна и историческа стъпка. Ние ще направим всичко възможно, за да помогнем на аржентинската съдебна система в търсенето на истина и справедливост", каза Юрий Белоусов, ръководител на отдела за военни престъпления на Главната прокуратура на Украйна.

Според него използването на така наречената универсална юрисдикция е изключително важно за Украйна, предвид големия брой дела, свързани с предполагаеми военни престъпления, които създадоха "безпрецедентно предизвикателство за нашата съдебна система". От нахлуването на Русия през февруари 2022 г. украинските прокурори са регистрирали повече от 126 000 дела за военни престъпления, каза Белоусов.

Доклад на ООН: Руските сили в Украйна изтезават, осакатяват и насилват военнопленници

Доклад на ООН: Руските сили в Украйна изтезават, осакатяват и насилват военнопленници

Описват се и престъпленията срещи цивилни