Русия може да изпрати до 350 хиляди военнослужещи на бойното поле в Украйна. Това заяви представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Вадим Скибицки в ефира на Военната телевизия на Украйна, цитиран от УНИАН.

"В руската армия много части се занимават само с охрана и отбрана на обекти както на територията на Руската федерация, така и в чужбина. Освен това Русия разполага с мощен контингент в Сирия. Москва разполага с широка мрежа от военни бази на територията на бившия Съветски съюз - в Армения, в Таджикистан, контингентът в Нагорни Карабах, контингентът в Казахстан. Така като се съберат (тези сили) се получават 300-350 хиляди, които Русия може да използва във войната срещу Украйна," каза представителят на военното разузнаване на Украйна.

Той отбеляза, че недостигът на кадри във въоръжените сили на руската страна е ясно изразен след многобройните жертви, които окупаторите са дали още в първите дни на войната.

Според Скибицки през март-април руското ръководство е решило да използва в бойните действия само военнослужещи, които са подписали съответни договори с въоръжените сили на Руската федерация. Когато броят на загиналите и ранените военнослужещи сред окупаторите значително се увеличи, в Русия има по-малко хора, които искат да сключат договор за военна служба.

Путин подписа указ за увеличаване на числеността на руските въоръжени сили

Путин подписа указ за увеличаване на числеността на руските въоръжени сили

Последно броят им е бил установен през 2017 година

Руснаците не са се отказали от намеренията си да превземат Донбас, сега искат да достигнат административната граница на Донецка област преди 15 септември.

На изток въоръжените сили на Руската федерация са съсредоточили основните си усилия върху провеждането на настъпателни операции към Бахмут (Артьомовск) и Авдеевка. По направленията Краматорск и Новопавловск противникът се опитва да подобри тактическата обстановка. Освен това Русия отбранява логистични пътища в района на Харков.

В същото време контранастъплението на въоръжените сили на Украйна продължава на юг. За денонощието украинската страна заявява за ликвидирането на над 100 руски войници. В посока Южни Буж е отблъсната атака на руснаците близо до Патьомкин.

Поради големите загуби, по-специално редовното унищожаване на логистични маршрути, Русия прехвърля допълнително оборудване и персонал чрез понтони в района на Херсон.

Появи се информация, че руснаците прегрупират и разполагат допълнителни войски в Донбас и Запорожка област - за подновяване на настъплението.

ISW: За Русия става все по-трудно да организира референдуми в окупираните територии

ISW: За Русия става все по-трудно да организира референдуми в окупираните територии

Украйна продължава да пази оперативна тишина за контранастъплението