Тази сутрин от сводката на украинския генерален щаб, която военните публикуват всяка сутрин, не се съобщава за боеве в района на Маринка. До този момент генералният щаб неизменно съобщаваше за отбитите атаки там. Вместо това за боевете в Донецка област, фронтовата линия, където украинците сдържат руската армия, се чертае за района на Новомихайловка. Там са били отбити шест атаки.

Новомихайловка се намира на шест километра южно от Маринка.

Вчера министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу рапортува пред руския президент Владимир Путин за "освобождаването" на Маринка, която вече била под контрола на руските войски.

На руското съобщение вчера военният говорител на украинската групировка "Юг" Александър Щупун реагира с отрицание и заяви, че украинските сили все още са в административните граници на Маринка, въпреки че градът е напълно унищожен.

По информация обаче на някои украински военни блогъри руснаците са навлезли от западните части на Маринка и са достигнали границите на съседното село Георгиевка.

Във военни условия е невъзможно в оперативен порядък да се проверят изявленията на официални лица от воюващите страни.

Киев отрича, че Маринка е превзета

Киев отрича, че Маринка е превзета

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с президента Владимир Путин съобщи за пълното "освобождаване" на града

Може да се отбележи обаче, че руските военни съобщават поне за 20-ти път за превземането на населеното място. В началото на войната на Русия срещу Украйна почти всяка седмица говорителят на Министерство на отбраната Игор Конашенков включваше Маринка в доклада си за "освободените" населени места от руската армия. Към юни 2022 г. украинска мониторингова група беше преброила, че Маринка е освобождавана цели 17 пъти от началото на офанзивата през февруари месец.

От една страна, превземането сега на Маринка от руските войски е малка победа. Градът, който се намира западно от Донецк, до 2014 година имаше около 10 хиляди жители, сега е унищожен почти до основи. Още през лятото украински войници казаха, че населеното място е трудно да се защитава, защото не е останало нито едно нормално укрепление или убежище.

От друга страна, армията на Шойгу получава не само руини, но и поле за маневриране. На първо място, той получава възможност да атакува от Маринка друга крепост на украинските въоръжени сили - Новомихайловка, разположена на юг, и при успех да започне настъпление по фланговете към украинския плацдарм в района на Угледар. Тъй като битките за Новомихайловка вече са започнали, можем да предположим, че руското командване е започнало да изпълнява този план.

За украинските въоръжени сили плацдармът на Угледар има голямо оперативно значение и е очевидно, че нямат намерение да предават дори подстъпите към него.

Друга вероятна посока за настъпление на руските войски може да бъде магистрала H15, водеща на запад към град Курахово.