Напрежението между Украйна и Русия предизвиква религиозен разрив, а украинската православна църква получи независимост от руската църква в исторически ход, който вероятно ще доведе до разцепление в източната православна църква, съобщава "Гардиън".

Вселенската патриаршия, водена от Вартоломей I от Константинопол, издаде кратко комюнике и съобщава, че Синодът е изготвил харта за украинската църква след по-ранно решение на патриарха да й предостави независимост-автокефалия.

Украинската църква е под ръководството на руската православна църква от векове, а движението за независимост е значителен удар за Москва и укрепване на украинския президент Петро Порошенко.

Порошенко: Вселенската патриаршия вече даде автокефалия на църквата на Украйна

Порошенко: Вселенската патриаршия вече даде автокефалия на църквата на Украйна

Вселенската патриаршия напредва с автокефалията на Украинската православна църква

Мнозина разглеждат независимост на украинската църква като една от причините за политическото напрежение между Москва и Киев по отношение на анексирането на Крим през 2014 г. и подкрепата за сепаратистките бунтовници в източна Украйна.

Днес, украинската разузнавателна агенция претърси дома на игумена на най-големият и най-старият манастир в Киев, който е част от руската православна църква.

Ихор Гусков, началникът на щаба на разузнавателната служба коментира, че офицерите претърсват дома на отец Павло, игумен на манастира в Печерск в Киев, защото духовникът е заподозрян, че "подбужда омраза".

Руската православна църква, чийто лидер е патриарх Кирил, е тясно свързана с руския президент Владимир Путин, съобщи миналия месец, че ще прекъсне връзките с Константинополския Вселенски патриарх, разделяйки по този начин най-голямата източноправославна деноминация в света.

Путин плаши със сериозни последствия заради автокефалията на църквата на Украйна

Путин плаши със сериозни последствия заради автокефалията на църквата на Украйна

Особени за онези, които са я предоставили

Тази седмица Порошенко коментира: "Беше взето историческо решение да се създаде автокефална украинска православна църква". Православните общности сега ще трябва да се съберат на дата, обявена от Вартоломей, за официално формиране на нова църква, обясни Порошенко.

Загубата на могъщата и богата руска църква ще бъде удар за Вселенската патриаршия, въпреки че отдавна има напрежение между Кирил и Вартоломей, който се смята за "първи сред равни" между всички православни църковни лидери.

Кирил се противопоставя на близките отношения на Вартоломей с римокатолическата църква и папа Франциск. Руската църква, смятана за най-голямата от 15-те автокефални църкви под ръководството на Вартоломей, се възмущава, че православната общност в Истанбул (Константинопол) е малка и е около 3000 души.

Правителството на Украйна силно лобира за автокефалия като част от по-голямото прекъсване на руското влияние в делата на страната.

Порошенко обяви "исторически ден" за църквата на Украйна

Порошенко обяви "исторически ден" за църквата на Украйна

Подписа споразумение с Вселенския патриарх за създаване на автокефална църква

"Автокефалията е част от нашата проевропейска и про-украинска държавна стратегия", коментира Порошенко миналия месец. Той определя загубата на контрол над украинската православна църква от страна на Русия, като "падането на "третият Рим", като най-старото концептуално твърдение на Москва за глобално господство".

Църквата от 18-ти век в Киев, "Св. Андрей" е атакувана този месец с коктейли Молотов, а срещу свещеник е използван сълзотворен газ. Говорителят на църквата, архиепископ Евстрати, обвини Русия, че е отговорна за атаката: "Виждаме, че поддръжниците на Москва пускат ясни намеци за сплашване на представители на Вселенския патриарх", обясни той.

 Москва с пореден опит да осуети украинската автокефалия

Москва с пореден опит да осуети украинската автокефалия

Клирът, подчинен на Москва, отказва участие в Обединителния събор…