Министерството на външните работи на Украйна е изпратило протестна нота до посолството на Чехия в Киев във връзка с откриването в чешкия град Острава на представителство на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), съобщава ТАСС.

„Във връзка с потвърждението на информацията за регистрация в чешкия град Острава на представителен център на ДНР и провеждането на провокационни публични мероприятия Министерството на външните работи на Украйна изрази протест и връчи съответната нота в посолството на Чехия в Украйна”, се посочва в съобщението.

От ведомството уточняват, че в обръщението към официална Прага се изисква да се предприемат стъпки за преразглеждане на решението на регионалните власти за откриването на представителство на република, „което противоречи на международното право и двустранните украинско-чешки споразумения”. От украинското външно министерство подчертават, че очакват отговор от чешките власти относно ситуацията в близко бъдеще.

От своя страна от ДНР обявиха, че "главната цел на представителството в Чешката република ще бъде да разпространява в Европейския съюз достоверна информация за засега непризнатата страна".

"Това е първото представителство на Донецката народна република в ЕС. Острава е избрана неслучайно. Най-големият град в Северна Моравия и Донецк са побратимени градове", подчертаха още от ДНР. 

Представителството ще подпомага контактите между физически и юридически лица в Острава и Чешката република, международното сътрудничество в културната, научната, социалната и икономическата сфери, както и организирането на доставки на хуманитарна помощ за населението на Донецката народна република.

Представителството е регистрирано в Чехия като организация с нестопанска цел. То е "представителен център, който заедно с нашето обединение "Народно опълчение" се бори за скорошно международно признание на Донецката народна република".

От чешкото външно министерство са обяснили, че в Острава е регистриран "представителен център на Донецката народна република", който не е акредитиран към министерството на външните работи. Той не може да има дипломатически статут и не може да бъде ръководен от почетен консул.

"Чешката република не признава ДНР и се обявява в подкрепа на пълното прилагане на споразумението от Минск", подчертават представители на чешкото външно министерсто.