Украински съдилища по искане на прокуратурата на "Автономна република Крим и град Севастопол", която е част от структурата на Главната прокуратура на Украйна, задочно са арестували 32 плавателни съда заради посещения в пристанищата на Крим, съобщава "Новости". 

В съобщението се казва, че тези кораби "са нарушили процедурата за влизане и излизане от полуострова". Ведомството възнамерява да се обърне към украинското бюро на Интерпол, за да ги обяви в списъка за издирване, както и да изпрати запитвания до властите на други държави за арестуването на плавателните съдове.

Украйна арестува 44 самолета на Русия в Крим

Украйна арестува 44 самолета на Русия в Крим

В окупиран Крим действията на Киев бяха наречени политически блъф

Не се уточнява кой точно притежава въпросните кораби и под какви флагове те плават.

Украинската прокуратура настоя, че навлизането на кораби под чужд флаг в затворени морски пристанища в Крим се квалифицира като действия, които подкопават суверенитета на Украйна, като те влекат със себе си наказателна отговорност на собствениците на корабите, операторите и капитаните на корабите.

През ноември прокуратурата на "Автономна република Крим и град Севастопол" по подобен начин арестува задочно 44 руски самолета за полети до полуострова. Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов нарече това решение "мръсотия на дребно" и "жест на безсилна злоба", докато Руслан Балбек, депутат от Крим в Държавната дума на Русия, заяви, че арестуването на руски самолети е просто "отчет за свършена работа".