Украински безпилотен летателен апарат (БПЛА), който удари руския регион Татарстан тази седмица, вероятно е бил модифициран украински лек самолет "Аеропракт" A-22, са заявили пред Ройтерс няколко експерти, предлагайки яснота за един от най-дълбоките украински удари с дрон до момента в суверенната територия на Русия

Русия каза, че атаката е засегнала общежития на индустриален обект и е ранила 13 души. Източник от киевското разузнаване каза, че е ударен обект, използван за производство на руски безпилотни самолети с голям обсег.

Руските медии съобщиха, че два дрона са ударили общежитието в руската специална икономическа зона "Алабуга", която се намира на повече от 1200 км от украинския североизточен град Харков близо до руската граница. Не е ясно какъв е вторият дрон.

Видео, разпространено онлайн, показва летателен апарат с крила, летящ към мястото, докато зрителите го наблюдават, преди да избухне при удара.

Ройтерс успя да потвърди местоположението на видеото от близките сгради, покрива, прозорците, пътното оформление и зеленината, които съответстват на сателитното и файловото изображение, но не успя да потвърди датата на видеото.

Джейнс, компанията за отбранително разузнаване, каза пред Ройтерс, че е потвърдила условно от видеото, че използваният самолет е A-22, семейство двуместни ултралеки самолети, разработени и произведени от "Аеропракт"в Украйна.

Основателят и главен дизайнер на "Аеропракт" Юрий Яковлиев каза пред Reuters, че силуетът на дрона изглежда подобен на A-22, но неговата компания не е участвала в производството на безпилотни самолети, тъй като не е имала никакви познания за производството на навигационни или контролни системи за такива летателни апарати.

Той каза, че е възможно някой да е адаптирал един от близо 1600-те самолета, произведени от "Аеропракт", които включват 100 продадени в Русия преди войната, за да служи като самолет без екипаж.

Казахстан отрича, че безпилотниците срещу Татарстан са изстреляни от неговата територия

Казахстан отрича, че безпилотниците срещу Татарстан са изстреляни от неговата територия

Украйна обяви, че е ударила завод за шахеди

Министърът на цифровите технологии на Украйна Михайло Фьодоров каза пред Ройтерс по-рано тази година, че Украйна се надява да произведе хиляди дронове с голям обсег през 2024 г., част от приоритетна отбранителна програма във войната й с Русия.

Неспособен да произвежда бързо ракети с голям обсег и с ограничен достъп до тези, произведени от западните съюзници, Киев се съсредоточи върху разработването на безпилотни превозни средства с голям обсег, за да отвърне на ударите на Русия, която използва огромен арсенал от ракети и дронове, за да бомбардира Украйна.

Украйна засили атаките си дълбоко в международно признатата руска територия през последните месеци, като се съсредоточи главно върху петролни инсталации в опит да намали способността на Русия да събира приходи, за да финансира войната си.

Украйна разбира САЩ, но не се отказва от ударите по руски рафинерии

Украйна разбира САЩ, но не се отказва от ударите по руски рафинерии

Според Киев рафинериите са легитимни цели

Проста технология

Украински разработчик на далекобойни дронове, който пожела да не бъде назован, каза, че адаптирането на лек самолет да функционира като безпилатен летателен апарат няма да е трудно за компания, която произвежда дронове от технологична гледна точка.

"Няма нищо специално по отношение на инженерството в това. Можете да имате пилотиран самолет с автопилот и навигационна система от по-малък дрон и да ги свържете. Това не е много трудна задача", каза разработчикът на дрона.

Той също така отбеляза, че въздушното пространство на Украйна е затворено поради войната, което направи употребяваните леки самолети по-лесни за закупуване.

Самуел Бендет, старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, каза пред Ройтерс, че A-22 е вероятният самолет, използван за атаката, и че такива самолети биха могли да имат относително голям обхват, ако бъдат правилно преоборудвани.

"Има също така въпроси защо такава значима цел като обекта "Алабуга" няма добра защита срещу нападения от въздуха, като се имат предвид атаките, които вече са извършени срещу много цели в Русия", каза Бендет.

Това, каза той, повдигна възможността Русия да е видяла обекта извън обхвата на Украйна. Не е ясно защо ръководителите на полети в Русия са пропуснали самолет, прелитащ през нейното въздушно пространство, добави той.

"Изглежда, че използването на цивилен лек самолет, превърнат в дрон, е позволило на този самолет да лети относително необезпокоявано в руското въздушно пространство - може да е изглеждал като много други леки граждански самолети, летящи през Русия."

Роб Лий, старши сътрудник в Изследователския институт за външна политика, отбеляза, че все още не е ясно къде е излетял самолетът и че дори е възможно да е дошъл от някъде в Русия.

Той каза, че една от причините да се използва самолет вместо дрон е, че той може да носи по-голямо количество експлозиви.

"Мисля, че Украйна ще продължи да търси евтини решения. Това може да означава съществуващи самолети, които могат да намерят, може да са безпилотни летателни апарати, които са използвали преди, които могат да адаптират за този вид мисии. И също така, разбира се, разработване на индивидуални опции," той каза.

Той добави, че Русия вероятно ще се опита да защити по-добре съоръженията, принуждавайки Украйна да се адаптира.

Си Ен Ен: Украински дронове с изкуствен интелект засягат Русия повече от санкциите

Си Ен Ен: Украински дронове с изкуствен интелект засягат Русия повече от санкциите

Украйна се цели в петролните рафинерии