Съветът за национална сигурност и отбрана, съвместно с правителството на Украйна, подготвят нов мащабен санкционен списък на хора, които работят за войната срещу страната.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение след петъчното заседание на Щаба на Върховния главнокомандващ, съобщи УНИАН.

"Апаратът на СНБО, заедно с правителството, заедно с министерствата, подготвя нов мощен санкционен списък на хората, работещи за агресията - те ще бъдат блокирани", подчерта Зеленски.

ЕС ще мисли по 11-ия пакет санкции срещу Русия след Великден

ЕС ще мисли по 11-ия пакет санкции срещу Русия след Великден

Обмислят се мерки срещу руската ядрена енергийна индустрия в Европа

Бахмут, за Луганска област, за "всяка от тези зони, където врагът се опитва да разбие защитата на цяла Украйна".

Той каза още, че отделно става въпрос за обучението на нови бригади, снабдяването на войските с боеприпаси и въоръжение.

Началник на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак заяви, че в 11-ия пакет от санкции на ЕС се готвят "много неприятности" за Русия.

Зеленски наложи санкции на 225 руски компании

Зеленски наложи санкции на 225 руски компании

Под ударите попадат предимно компании, свързани с военната промишленост

Той приветства предложението на Полша и балтийските държави да се включат ограничения върху руската ядрена енергия в 11-ия пакет от санкции на ЕС, защото "точно това е необходимо".

Йермак отбеляза, че международната санкционна група Макфол-Йермак сега завършва подготовката на "План за действие за засилване на санкциите срещу Руската федерация 2.0". В същото време той добави, че на руснаците се готвят "много неприятности".