Говорителят на украинските военновъздушните сили Юрий Игнат каза, че 50-те батареи Patriot, поискани от президента Володимир Зеленски, са много реалистична цел, съобщава УНИАН. Украйна ще върви към тази амбициозна цел "при всички случаи".

Той припомни, че украинската противовъздушна отбрана ще подсили не само Patriot, но и други модерни западни системи за противовъздушна отбрана, както и изтребители. "И Patriot е против балистиката, и SAMP-T също работи върху балистиката, а други системи също са невъзможни без тях. Това е и IRIS-T, и NASAMS, всичко това е основата на противовъздушната отбрана, която трябва да замени старите съветски оръжия", каза той.

Затова брой като 50 батареи не трябва да плаши никого, отбеляза представителят на ВВС: "Да, скъпо е, но не наведнъж. Последователно ще укрепваме нашата противовъздушна отбрана на ВВС, Сухопътни войски и т.н. Разбира се, чакаме добри новини за F-16 - ние наистина се нуждаем от този самолет."

Patriot остава основната цел на последните руски въздушни атаки срещу Киев. По-специално, системата за противовъздушна отбрана може да прихваща уж хиперзвукови ракети на руснаците "Кинжал".

CNN: Руснаците се опитаха да унищожат Patriot с "Кинжал". Получи се обратното

CNN: Руснаците се опитаха да унищожат Patriot с "Кинжал". Получи се обратното

Украинските зенитчици са изстреляли няколко ракети под различен ъгъл

По време на един от ударите на Руската федерация инсталацията беше повредена, но комплексът не беше изключен от мрежата - системата продължи да изпълнява задачи за покриване на украинското небе. Сега ПВО в района на Киев сваля 100% от всички въздушни цели на противника.

В момента в Украйна има три дивизиона (батареи) на този комплекс. Един дивизион / батарея включва: електроцентрала, радарна станция (с обхват 150 км), пункт за управление на огъня, пускови установки, антенно-мачтов комплекс и самите ракети.

Системата за противовъздушна отбрана е оборудвана с ракети-прехващачи и високоефективен радар. Батериите могат бързо да бъдат приведени в пълна бойна готовност, те могат да обстрелват няколко цели едновременно, са доста маневрени и защитени от смущения.

Нидерландия праща на Украйна Leopard 1 и Patriot

Нидерландия праща на Украйна Leopard 1 и Patriot

Ще трябва да получат разрешение от швейцарското правителство, което досега не беше склонно да сътрудничи