Последният списък на Украйна с оръжия на САЩ включва сложни системи за противовъздушна отбрана, изтребители F-18 "Hornet", дронове, хеликоптери Apache и Blackhawk, показват документи, прегледани от "Ройтерс".

Служители от украинското министерство на отбраната представиха "списък с въоръжения за задоволяване на нуждите на отбранителните сили на Украйна" по време на закрита сесия на конференция във Вашингтон в сряда, на която присъстваха правителствени служители и ръководители на отбранителната индустрия.

Изчерпателният списък включва оръжия, които Украйна вече има на склад като танкове Ейбрамс и 155-милиметрова артилерия, както и някои оръжия като F-16, дронове и ракети ATACMS с голям обсег, които тя поиска в миналото.

Но в списъка има няколко изненади, включително артикули като транспортни самолети C-17 Globemaster, произведени от Boeing и C-130 Super Hercules, произведени от Lockheed Martin. Щурмовите хеликоптери Apache на Boeing попаднаха в списъка, както и хеликоптерът Black Hawk, произведен от отдела Sikorsky на Lockheed Martin.

Но украинците не спряха дотук. Документите показват, че Украйна също търси изтребители F-18 "Hornet", три вида дронове, произведени от General Atomics, включително MQ-9B Sky Guardian и системата за противовъздушна отбрана THAAD, произведена от Lockheed.

Белият дом: Парите за Украйна са на привършване

Белият дом: Парите за Украйна са на привършване

Спирането на финансирането и потока от оръжия към Украйна ще увеличи вероятността от руски победи

Украинците знаят, че трябва да осигурят западна военна помощ, за да продължат битката.

Законодателството, което ще осигури милиарди долари нова помощ за сигурността на Украйна и Израел, беше блокирано в Сената на САЩ в сряда, тъй като републиканците настояваха за по-строги мерки за контрол на имиграцията на границата на САЩ с Мексико.

Президентът на САЩ Джо Байдън превърна победата на Украйна във външнополитическа цел, докато води кампания за преизбиране през ноември 2024 г.

Украинското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар.

Байдън призова Конгреса: Без помощ за Киев, подаряваме на Путин победата

Байдън призова Конгреса: Без помощ за Киев, подаряваме на Путин победата

Часове педи гласуването и заплахи на републиканците, че ще го блокират