ВВС на Въоръжените сили на Украйна нанесоха 13 удара по районите на дислокация на руските войски, а ракетни и артилерийски подразделения поразиха два района на концентрация на жива сила и военна техника на противника.

Това се казва в доклад на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 часа на 1 януари, публикуван във "Фейсбук" и цитиран от "Укринформ".

Според Генералния щаб руските войски са нанесли 35 въздушни удара през деня. В частност противникът използва безпилотни самолети"Шахед-136" — всички те бяха свалени от подразделения на Силите за отбрана на Украйна.

През последното денонощие руските войски са извършили 16 атаки с MLRS, включително срещу детската болница в град Херсон.

Заплахата от вражески въздушни удари и ракетни атаки остава на цялата територия на Украйна.

Руските военни твърдят, че удрят по складове за дронове в Украйна

Руските военни твърдят, че удрят по складове за дронове в Украйна

Осуетили планове на Киев за нападения срещу Русия

"Противникът, загубил 760 души само през вчерашния ден, продължава опитите за настъпателни действия в Бахмутското направление и се опитва да подобри тактическата позиция на своите войски в купянското, лиманското и авдиевското направление. Противникът поддържа отбрана в новопавловското и запорожското направление и прегрупира войските в Херсонско направление", отбелязват от Генералния щаб.

Установено е, че за дестабилизиране на хуманитарната ситуация във временно окупираните територии на Херсонска област и принуждаване на местното население към "доброволна евакуация", руските войски обстрелват с минохвъргачки Олешки, Гола Пристан, Плавни, както и вилни селища между посочените селища.

Във временно окупирания Крим продължават мобилизационните мерки. Според Генералния щаб военните комисариати са започнали проверка на списъците с хора, които все още не са участвали в пълномащабното нахлуване в Украйна и подлежат на набор за "мобилизация" през 2023 г.

Към 1 януари Силите за отбрана са ликвидирали около 106 720 руски военни в Украйна, според данни на Киев.

Без движение на фронта, 45 дрона с новогодишен поздрав за Украйна

Без движение на фронта, 45 дрона с новогодишен поздрав за Украйна

На този етап украинската страна не дава информация за пораженията

Припомняме, че руското министерство на отбраната коментира ударите, нанесени срещу Украйна на 31 декември и в навечерието на Нова година: според министерството целта им са били "обекти на отбранително-промишления комплекс на страната, занимаващи се с производството на бойни дронове".

В изявление на Министерството на отбраната се казва още, че руските удари са "поразили местата за съхранение и изстрелване на безпилотните самолети".

Според изявлението на говорителя на руското МО Игор Конашенков с ударите на 31 декември Русия е осуетила планове на Киев за нападения срещу Русия. "Плановете на киевския режим да извърши терористични атаки срещу Руската федерация в близко бъдеще бяха осуетени", заяви Конашенков.