Украинският президент Володимир Зеленски заяви в сряда, че Киев е получил информация за прехвърлянето на ирански балистични ракети на Русия от западните разузнавателни служби, но все още не може да потвърди използването им в Украйна, съобщава "Укринформ".

Зеленски каза това на съвместна пресконференция с литовския президент Гитанас Науседа, хърватския премиер Андрей Пленкович и латвийския премиер Евика Силина. Тя бе проведена в рамките на четвъртата среща на върха на Кримската платформа в Киев.

"По отношение на иранските ракети получихме същата информация, която видяхте в медиите, без никакви подробности. Разузнаването на нашите партньори ни даде някои подробности за броя. Засега не мога да потвърдя използването на съответните ракети", каза Зеленски.

Той добави, че ще потвърди използването на тези ракети едва, когато има доказателства, както беше в случая с оръжия от Северна Корея - както за ракети, така и за севернокорейски артилерийски снаряди.

"Досега знаем за използването на голям брой ирански дронове", каза Зеленски.

Той припомни също, че Русия произвежда дронове на своя територия по лиценз на Иран.

Иран категорично отрече доставки на ракети за Русия

Иран категорично отрече доставки на ракети за Русия

Техеран предупреди, че санкциите не решават натрупаните проблеми

Припомняме, че иранският външен министър Абас Аракчи заяви в сряда, че Техеран не е доставял балистични ракети на Русия и че наложените санкции от САЩ и европейските сили няма да решат проблемите в отношенията между тях. Ройтерс цитира изявлението му.

"За пореден път САЩ и трите европейски държави (E3) действат въз основа на погрешна информация и логика. Иран НЕ е доставял балистични ракети на Русия. Точка. Санкциите не са решение, а част от проблема," написа Аракчи в пост в X.

САЩ, заедно с Великобритания, Германия и Франция (E3), обявиха нови санкции срещу Иран във вторник, насочени срещу иранската национална авиокомпания Iran Air и други субекти, заради предполагаемото военно сътрудничество с Русия.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че Русия е получила балистични ракети от Иран и е вероятно да ги използва в Украйна в рамките на няколко седмици. Според него това сътрудничество между Москва и Техеран представлява сериозна заплаха за сигурността на Европа.

От своя страна, Кремъл също отхвърли твърденията за доставка на ракети от Иран, наричайки ги "неоснователни".

Новите санкции срещу Иран и Русия идват в момент на ескалация на конфликта в Украйна. Блинкън и британският външен министър Дейвид Лами посетиха Киев за ключови срещи с украински официални лица, като част от усилията на Запада да подкрепи Украйна.

И САЩ се включиха към западните държави, обявили санкции срещу Иран

И САЩ се включиха към западните държави, обявили санкции срещу Иран

Иран отговори, че това е пропаганда с цел отвличане на вниманието от подкрепата за Израел