Руско-окупационните войски продължават да обстрелват позициите на Въоръжените сили на Украйна по линията на съприкосновение, опитват се да се прегрупират в определени направления и провеждат въздушно разузнаване. Все още има заплаха от въздушни и ракетни удари по цялата територия на Украйна. В същото време украинските защитници нанасят значителни щети на живата сила и техника на противника.

Това се казва в доклад на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, публикуван във "Фейсбук" и цитиран от "Укринформ".

"Врагът не спира да атакува жилищни квартали и обекти на гражданската инфраструктура, като нарушава нормите на международното хуманитарно право и законите на войната. Инфраструктурата на повече от 20 населени места е повредена от въздушни удари, ракетни удари и стрелби с РСЗО. Това са, по-специално, Кривий Рог, Никопол и други. Днес врагът нанесе пет ракетни удара, пет въздушни удара и 23 атаки с MLRS по военни и граждански обекти на територията на Украйна", се казва в доклада.

Фон дер Лайен: Необходима е военна подкрепа на ЕС за Украйна

Фон дер Лайен: Необходима е военна подкрепа на ЕС за Украйна

ЕС ще бъде до Украйна колкото е необходимо и ще я подкрепя където може

В останалите направления противникът обстрелва инфраструктурата с танкове, минохвъргачки и артилерия. В Сиверско направление - в районите на Халахановка, Черниговска област, и Киндратовка, Сумска област; в посока Харков - Вовчанск, Хоптивка, Барановка, Висока Яруха, Нескучне и Сотницкий Козачок; в посока Славянск - Купянск; в посока Краматорск - Тетяновка, Билогоривка, Сиверск, Николаевка, Краматорск, Ивано-Дариевка и Верхньокамянске; в посока Бахмут - Суха Балка, Николаевка Друга, Зайцеве, Орадивка, Соледар, Яковливка, Бахмутске, Бахмут и Весела Долина.

Противникът не е водил активни действия в авдиевско, новопавловско и запорожско направление, откривайки огън по линията на съприкосновение. В посока Южен Бук противникът нанесе огневи поражения по цялата линия на съприкосновение и проведе разузнаване от въздуха.

Потвърдени са значителни загуби на противника в Слобожанско направление. В частност руските 202-ри и 204-ти стрелкови полкове от 2-ри армейски корпус бяха изтеглени набързо във временно окупираната територия на Луганска област и се разформироваха. Украинските войски успешно са отразили атаки на противника в района на Весела Долина, Майорск и Зайцево.

Русия отблъснала украински десант в Херсонска област

Русия отблъснала украински десант в Херсонска област

Загинали са всичките 120 украински дестантчици, взели участие в офанзивата

Генералният щаб отбелязва, че военно-политическото ръководство на Руската федерация е взело решение за попълване на резерва за войната в Украйна за сметка на местата за лишаване от свобода, държавните предприятия и учреждения, премахване на ограниченията за военна служба за многодетни семейства и принудително създаване на регионални батальони, формирани на национален принцип.

Припомняме, че във връзка с руските неуспехи на фронта, руският парламент обмисля да разпита военния министър Сергей Шойгу. Това не е практика за руските депутати.