От Украйна отговарят на президента на САЩ Джо Байдън, който заяви, че Володимир Зеленски не се е вслушал в предупрежденията му, че Русия ще нахлуе в Украйна през февруари.

"Знам, че много хора си помислиха, че преувеличавам, но аз знаех, а ние имахме данни, които потвърждаваха, че Путин ще премине границата. Нямаше никакво съмнение в това. Зеленски не искаше да чуе това, както и много други", каза Байдън на среща с донори от Демократическата партия.

Байдън: Зеленски не се вслуша в предупрежденията на САЩ преди руската инвазия

Байдън: Зеленски не се вслуша в предупрежденията на САЩ преди руската инвазия

Много хора смятаха, че преувеличавам, твърди президентът на САЩ

Говорителят на Зеленски Сергей Никифоров реши да отговори на американския президент.

Според него изразът "не иска да чуе" вероятно се нуждае от пояснение. А и припомня, че украинският президент е призовал западните партньори на Украйна да въведат превантивни санкции, за да накарат Русия да изтегли войските си от границата и да деескалира ситуацията.

"И тук вече можем да кажем, че нашите партньори "не искаха да ни чуят", каза Никифоров.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, също реагира:

"Ако Украйна не се е "готвила" за война, защо първите удари бяха нанесени по макети, всички боеприпаси бяха разпръснати из страната, а януари и февруари бяха прекарани в учения? Украйна се подготвяше за война още от миналата година: информация за предстоящото нахлуване беше предоставена не само от западното разузнаване, но и от нашето", написа той в профила си в Twitter.

Според Подоляк въпросът е бил какъв точно ще бъде обемът на руската инвазия, а интензивността на обстрела по цялата територия на Украйна не е можел да се предвиди.

"И накрая, най-важното - струва ми се, че е нелепо да се обвинява за каквото и да било страна, която повече от 100 дни води пълномащабна война срещу много по-находчив и силен противник, ако ключовите държави не са успели превантивно да спрат милитаристичните апетити на Русия, знаейки за тях много добре", казва Подоляк.