Украйна отвърли като неоснователни слухове и пропагандна война твърденията, че Турция ѝ е изпращала касетъчни бомби, съобщава Анадолската агенция.

По повод статията на американското списание Foreign Policy, озаглавена "Турция изпраща на Украйна касетъчни бомби от епохата на Студената война", украинският посланик в Турция Васил Боднар подчерта, че международното право забранява касетъчните бомби и боеприпаси и Киев спазва международните правила във войната с Русия.

Отбелязвайки, че статията не цитира никакви официални източници, а вместо това разчита на "някакъв вид слухове", той посочи, че смята твърдението за част от "руската пропагандна машина" срещу Турция и Украйна.

Категорично го отричам, не е вярно, отсече Боднар.

Русия настоя Турция да спре доставките на оръжия за Украйна

Русия настоя Турция да спре доставките на оръжия за Украйна

За да се избегне по-нататъшна ескалация на конфликта

Информацията е била специално конструирана като оръжиe за психологическа информационна война само за да подкопае отношенията между Украйна и Турция и да се опита да създаде погрешен образ на Украйна и Турция, категоричен бе той.

По повод срещата между украинския и руския омбудсман Дмитро Лубинец и Татяна Москалкова в турската столица Анкара Боднар изтъкна, че това е първият път, когато украинските и руските колеги се срещат помежду си.

Той посочи, че двете страни са обсъдили въпроси като правата на цивилните, обмена на пленници и положението на ранените.

Foreign Policy: Турция снабдява Украйна с касетъчни боеприпаси

Foreign Policy: Турция снабдява Украйна с касетъчни боеприпаси

Руската армия многократно е използвала касетъчни боеприпаси

Боднар заяви, че Украйна е благодарна на Турция за домакинството на тези преговори и изрази увереност, че Анкара може да играе значителна роля в този процес. "Защото все още, въпреки комуникацията, няма пълно доверие между Москва и Киев", отбеляза той.

"Турция е доверен партньор за Украйна и има добра комуникация с Русия. Така че ние вярваме, че Турция може да играе значителна роля в тази платформа", добави посланикът.

Според Боднар някои резултати могат да бъдат постигнати в бъдеще, като създаването на работни групи, които да се занимават с обмен на пленници или цивилни след преговорите в Анкара.

Украинският посланик обвини Международния комитет на Червения кръст, който трябва да извърши тези процеси, че не изпълнява всичките си необходими задължения.